Варна 11°
fallback
Култура
16:26 | 31 юли 2017
Обновен: 04:19 | 30 септември 2024

Иглика Трифонова определя носителя на „Златната Афродита“

Почетната награда за киноразвитие в юбилейното 25-о издание на „Любовта е лудост“ ще бъде връчена на актрисата Емилия Радева

По материала работи: Деян Михайлов

За 25-а поредна година Варна ще е домакин на филмовия фестивал „Любовта е лудост“. Най-популярното киносъбитие в града ще се проведе от 25 август до 3 септември. Общо 98 филма ще бъдат показани, като 12 от тях ще бъдат в конкурсната програма. 

 

През тази година журито ще бъде председателствано от жена в лицето на известната българска режисьорка и сценаристка Иглика Трифонова. Тя има 15 документални и 4 игрални филма. Творбите ѝ печелят множество награди в България и по света. Най-популярни са документалните „Лето господне 1990-о“, „Възможни разстояния“, „Разкази за убийства“ и игралните „Писмо до Америка“, „Разследване“ и „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“. 

 

В състава на журито влизат още унгарският режисьор Чаба Фазекаш и неговият молдовски колега Игор Кобилски. Част от екипа са още датчанинът Йеспер Андерсън, който в родината си провежда всяка година фестивал на източноевроейкото кино и руският професор Кирил Разлогов, който изготвя програмата на Московския филмов фестивал.

 

В състезателната програма ще видим 12 кинотворби  от Русия, Полша, САЩ, Индонезия, Иран, Турция, Естония, Украйна, Франция, Исландия, Унгария и Дания. Фаворит на сред тях е френският „Призраците на Исмаил“ на Арно Деплешен, в който главните роли са поверени на носителката на Оскар Марион Котиярд и Матийо Аламрич. Лентата само преди два месеца откри филмовия фестивал в Кан. Сред претендентите за „Златната Афродита“ е и руският „Размразен шаран“ на режисьора Владимир Кот. Само преди две издания на фестивала неговият брат Александър грабна статуетката с  „Изпитание“.

 

На 25 август фестивалът официално ще бъде открит с филма на Карен Шахназаров „Анна Каренина: Историята на Вронски“. Роденият в Краснодар филмов деец е сред най-популярните личности в Русия. Шахназаров е „многопрофилен” творец и няма филмов жанр, в който да не творил – от мюзикъл ("Ние от джаза", "Зимна вечер в Гагри") и фантастика ("Град Zerо", "Сънища"), до съвременна психодрама ("Куриер"), и историческа драма със сюреалистичен привкус ("Цареубиец", "Денят на пълнолунието").

 

На 1 септември програмата ще бъде закрита с холивудската продукция „Джаки“ на режисьора Пабло Ларейн. В главната роля ще видим Натали Портман, която получи номинация за Оскар за превъплъщението си в образа на Джаки Кенеди.

През тази година в юбилейното издание на „Любовта е лудост“ ще има младежка конкурсна програма, в която ще бъдат представени 10 филма. Те ще бъдат оценявани от младежко жури, което ще бъде подбрано след конкурс.

Общо 8 съпътстващи програми ще има по време на филмовия фестивал.  За първи път ще видим панорама на унгарското, датското и индонезийското кино. Ще има „ехо от световните фестивали“, сред които отличеният с „Оскар“ - „Търговски пътник“, „Мостовете на Сараево“, в който режисьорско участие има и Камен Калев и филмът спечели наградата на журито в Кан „120 удара в минута“.

 

В световната панорама можем да видим най-касовия руски филм „Викинг“, испанския „Кралицата на Испания“, френския „Роден“, както и британския „Чърчил“. 

Сред българските заглавия е новият филм на Николай Волев „Извън пътя“, с участието на Деян Донков, Сали Ибрахим, Аня Пенчева. Историята разказва за драматург с бивша слава, който търси изгубеното си вдъхновение сред спиращата дъха красота на българските планини заедно със своята духовна половинка, очукан стар джип на име Бишо. Всички филми сътворени от Волев са се превръщали в еталон за българското кино -  „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Да обичаш на инат“, „Маргарит и Маргарита“, „Козият рог“ и „Огледалото на дявола“.

Почетната награда за киноразвитие през тази година ще бъде връчена на българската актриса Емилия Радева, която на 23 май навърши 85 години. Радева започва своята филмова кариера през далечната 1954 година с участието си в „Песен за човека“, но през годините е запомнена с играта си в „А бяхме млади“, „Железния светилник“, „Снаха“, „Матриархат“, Дело „205/1913 П. К. Яворов“,  както и в телевизиония сериал „Дом за нашите деца“.

По време на „Любовта е лудост“ за първи път в България ще бъде показан и създаденият през 1957 година „Легенда за любов“ с участието на Емилия Радева и Апостол Карамитев.

 

АЛЕКСАНДЪР ГЪЛЪБОВ

 

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback