Варна 11°
fallback
Култура
17:56 | 30 юли 2017
Обновен: 04:18 | 30 септември 2024

Изложба на украинския акварелист Игор Мосийчук откриха в галерия „Аспарухово Арт“

Експозицията е част от съпътстващата програма на международния фестивал за дигитални изкуства „Футуро“, който ще бъде открит на 20 август

По материала работи: Слав Велев

 

В галерия „Аспарухово Арт“ към читалище „Просвета 1927“ варненци и гостите на града вече имат възможност да се насладят на изложбата на украинския акварелист Игор Мосийчук. В нея той залага на пеизажите и показва своята любов към природата по неповторим начин. „Картините ми свидетелстват за моите усещания и преживявания, за моите чувства, когато наблюдавам природата. Имам много приятели в България. Често посещаваме пленери и изложби заедно. Преди няколко дни за пръв път видях Варна и съм запленен от красотата на града. Тук има много млади и талантливи хора“, сподели художникът пред екип на телевизия „Черно море“. „Творбите на Мосийчук са направени в технология мокро в мокро, която е доста тежка. В същото време са толкова одухотворени, че всеки би решил, че нещата му се правят на един дъх, а зад тази увереност седи многочасова работа и нещата не са толкова прости, колкото хората биха помислили“, коментира Живко Дончев, галерист в „Аспарухово Арт“.  

Освен изложбата, организаторите бяха предвидили и два майсторски класа, по време на които Игор Мосийчук демонстрира своите умения и предаде част от опита си на млади творци. „Техниката на акварела е проста, но в същото време и много сложна. Начинаещи художници често я използват, но малко от тях успяват да я приложат професионално. Винаги споделям с младите всички особености на техниката и се старая да им предам опита и уменията които имам“, обобщи  Игор Мосийчук.  

Игор Петрович Мосийчук е роден през 1963 година в Украйна. Доцент и член на Съюза на художниците в Приднестровието. Автор е на паметници и монументални творби. Негови произведения са изложени в националния музей на Украна и  в частни колекции в Молдова, Украйна, Русия, Полша, Гърция, Турция, Германия, САЩ и Швейцария. Картините му ще бъдат изложени в читалище „Просвета 1927“ до 17 август. Експозицията е част от съпътстващата програма на третия международен фестивал за дигитални изкуства „Футуро“. Проявата тази година ще е от 20 до 24 август.

 

ЕМИЛ ДАМЯНОВ

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback