IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
14:43 | 27 юли 2017
Обновен: 14:54 | 29 септември 2024

240 танцьори от 8 страни идват във Варна от понеделник

Колумбийски ансамбъл от родния град на Шакира се представя за XXVI Международен фолклорен фестивал

По материала работи: Юлиян Атанасов
240 танцьори от 8 страни идват във Варна от понеделник

Пъстротата на Перу, Колумбия, Индия, Грузия, Македония, Полша, Турция и България ще обагри улиците и сцените на Варна в следващите няколко дни от 30 юли до 3 август.  За 26 път морската столица е домакин през лятото на пъстрия фестивал, показващ най-доброто от фолклорните ритми, музика, песни и танци на различни страни по света. „Похвален е непрекъснато увеличаващият се интерес към нашия фестивал – каза при представянето на тазгодишната програма главният експерт на събитието Жасмина Василева. Участие заявиха 40 ансамбъла от 28 страни. Ще участват обаче 240 танцьори от 8 страни. Членството на Варна в Европейската мрежа е една от причините големи световно известни ансамбли да изберат като спирка от Световните си турнета именно нашия град за участие в Международен фолклорен фестивал – каза още Василева.

Представителите на Перу идват за първи път в България и то именно като част от турнето си.  Варненци и гостите на града ще видят пъстротата на Европа, Азия и Латинска Америка. Ансамбълът от Колумбия например е от родния град на Шакира. Индийският ансамбъл,  който се състои от 100 души, живеещи в Лондон е също много колоритен. Интересното е, че той е участвал с програмата си по време на футболно първенство в Париж. Нашата страна ще бъде представена от ансамбъл „Варна“, на фолклорния състав при НГХНИ „Константин Преславски“, а на финала ще бъде показано най-доброто от спектаклите на Нешка Робева.

Предстои Варна да види 14 концерта на открито. Основна сцена ще бъде тази на Летния театър, подпомагана от сцена „Раковина“ сцена в кв.“Владислав Варненчик“, както и добре обезпечена модерна сцена в к.к. „Златни пясъци“. Очакваното дефиле, което винаги е много пъстро и емоционално ще мине през града при закриването на 3 август от 18.30. Концертите са напълно безплатни и са всяка вечер от 21 часа на 6-те сцени на фестивала. Организаторите са подготвили изненада за участниците. Преди всеки концерт ще бъде излъчен кратък рекламен клип за представящите се ансамбъл. Традиционната среща с кмета на града, връчването на плакети и подаръци е на 31 юли от 14.00 часа в Община Варна.

 

 

Международният фолклорен фестивал е основан през 1992 година. Провежда се всяка година през първата седмица на август. Първото издание се организира от Община Варна, в партньорство с Дружество на хореографите - Варна. Съгласно статута право на участие имат ансамбли в категория младежи-възрастни от цял свят, както и групи за автентичен фолклор. През периода 1995-1999 г. се кани специално и по един български професионален ансамбъл. Фестивалните събития са на сцените на Летен театър – Варна, открити сцени и площадки във Варна, съседните градове и туристическите комплекси.

Ели Маринова

Коментари

Новини Варна