Варна °
fallback
Култура
15:35 | 7 юли 2017
Обновен: 08:17 | 30 септември 2024

Млади таланти излизат на сцената на ММФ Варненско лято

Утре вечер е концертът на майсторския клас по оперно пеене, на 14 юли предстои изява на даровити цигулари

По материала работи: Слав Велев

Лятната академия безспорно е най-младежкият модул в програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2017. Утре вечер в Градската художествена галерия в концерт ще покажат уменията си възпитаниците на майсторския клас по оперно пеене на Емил Иванов. Даровити цигулари, ученици на проф. Минчо Минчев ще се представят пред варненска публика на 14 юли от 19:00 часа отново в Градската художествена галерия. Същият ден в 10 ч. започва конкурсът на фонд „Цигулките на проф. Минчев“. Проявата привлича много млади дарования заради възможността цяла година да свирят на предоставен от фонда инструмент с изключително качество. Минчо Минчев е артистичен директор на Международната лятна академия Варненско лято. Носител е на награда за изключителен принос към българската култура за 2010 г. Той води майсторският клас по цигулка в рамките на лятната академия на Варненско лято. Наставник на младите оперни певци е Емил Иванов. Той започва международната си кариера след като спечелва конкурса „Белведере“ във Виена през 1986 г. Партнирал е на повечето от най-големите оперни знаменитости в света. Признание за цялостната творческа дейност на Емил Иванов е седмото място сред всички тенори в класацията на реномираното австрийско списание „Фестшпиле“.  

В рамките на академичния модул на фестивала ще има и два кратки курса. Гарет Любе ще води обучение по виола. Той ще представи на 10 юли заедно с Марчело Низинман, ефектния микс проект „Lubbandineon“ в Градската художествена галерия. Курс по камерна музика ще проведе клавирният квартет „Ет Арсис“. Квартетът ще гостува на 9 юли с концерт на "Варненско лято", а програмата включва творби на Бетовен, Бохуслав Мартину и Петерис Васкс. Квартетът е в състав Христина Танева – пиано, Велислава Танева – цигулка, Айнис Касперавичус – виола, Диего Хернандес Суарес – виолончело.

Още две интригуващи имена ще се включат в академичния модул с концерт – това са нашумялата млада цигуларка Лия Петрова и пианистът Борис Кузнецов, които ще се представят в Градската художествена галерия на 11 юли с елегантна програма от произведения на Бетовен , Дебюси и Лютославски. Родената през 1990 Лия Петрова с успех се изявява на международната сцена. Само преди година тя спечели първа награда на Международния конкурс за цигулари „Карл Нилсен“ в Одензе, Дания. 8-годишна, Лия получава Моцартов медал за най-млад артист на ЮНЕСКО. Учи в Hochschule fur Musik und Theater в Рощок, а също и при прочутия цигулар Огюстен Дюме във Висшето училище „Кралица Елизабет” в Брюксел, а по-късно и в музикалната академия „Ханс Айслер” в Берлин. Била е солист на Брюкселската и Люксембургската филхармонии, на Камерния оркестър на Лозана, Националния оркестър на Монпелие, филхармониите на Осака и Монте Карло. Талантливата цигуларка е аплодирана на големите сцени в Рим, Прага, Монако, Брюксел, Амстердам. Има награди от редица международни конкурси Лия Петрова свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690.

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback