Варна °
fallback
Култура
12:41 | 6 юли 2017
Обновен: 08:23 | 30 септември 2024

С. Русев: Музиката на Брамс е една от най-красивите страници в ММФ

Тази вечер е Концертът на Софийската филхармония в афиша на „Варненско лято“

По материала работи: Юлиян Атанасов

Една от най-красивите страници в афиша на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ нарече таз вечерния концерт на Софийската филхармония солистът цигулар Светлин Русев. Диригент на концерта на Софийската филхармония е Найден Тодоров и солисти Светлин Русев – цигулка, и Ксавие Филипс – виолончело. Ценителите на класическата музика могат да станат част от този музикален празник тази вечер от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Ще звучат струнните концерти на Брамс - Концерт за цигулка и оркестър ре мажор, оп.77, и Концерт за цигулка, виолончело и оркестър ла минор, оп.102.  Mладият цигулков виртуоз определи като празник присъствието си на тази сцена, сред толкова добри музиканти и в изпълнение на Брамс. Той ще свири на цигулка Страдивариус, стиковането с което отнема няколко години. "Нямам график за упражнения през деня. Понякога свиря с часове, понякога, когато пътуваме и нямаме възможност да свирим, наученото отлежава. Всичко е усет към музиката и грандиозен труд" – каза още Светлин Русев.

От създаването си през 1929 г. Софийската филхармония изминава дълъг път на художествено израстване, свързан с имената на едни от най-значимите фигури в нашата музика - Саша Попов, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Стефанов, Влади Симеонов, Димитър Манолов, Йордан Дафов, Емил Табаков, Юлиян Ковачев.

 

 На 7-ми юли в Градската художествена галерия двама музиканти - Михаел Крен – саксофон, Австрия, и Евгения Радославова – пиано, ще ни въведат в изтънчения свят на френската музика с творби на Равел, Пуленк, Дебюси, Декрюк и Матитиа. Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2017: за концертите - на касите на ФКЦ, и онлайн на www.fccvarna.bg, за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback