Варна °
fallback
Култура
14:04 | 28 юни 2017
Обновен: 08:15 | 30 септември 2024

22 годишен солист с цигулка на Страдивари от 1698 г. ще разпали варненската публика днес

Диригент на Камерна филхармония Веберн е маестро Владимир Кираджиев

По материала работи: Юлиян Атанасов

22-годишният солист Емануел Чъкнаворян ще впечатли варненската публика тази вечер, по време на концерта на Камерна филхармония Веберн в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Проявата е част от програмата на 91-ото издание на Международния музикален фестивал "Варненско лято", което беше открито на 25 юни и ще продължи през следващите три месеца.

 

Това е първият концерт на Емануел в България. 22-годишният солист ще се представи пред варненска публика с цигулка на Страдивари от 1698 г. Той свири на нея от януари 2016-а, а в предишните 40 години никой не е свирил на нея. Цигулката е собственост на фондация от Лондон, която предоставя инструменти на талантливи музиканти. Емануел е избран, за да свири на цигулката на Страдивари и да я представя по света.

 

"Невероятно е чувството да живееш с произведение на изкуството в дома си. Този инструмент не само, че има невероятна сила на звука, но също така е много чувствителен към музиканта. Спомням си, че когато бях много малък, вече знаех, че има такъв майстор на цигулки и още тогава си мечтаех да подържа една в ръце. За мен е привилегия и сбъдната мечта да свиря на такъв инструмент" - разкри младият цигулар.

 

"Музиката сама ме избра. Още от малък присъствах на концертите, които дирижира баща ми, от малък в живота ми има много музика и съвсем естествено поех по този път", допълни Емануел. Той сподели, че малка част от семейната му история е свързана с Варна, тъй като баща му Луис Чъкнаворян е дирижилар концерт тук през 70-те години на миналия век. "Много се вълнувам и аз да бъда тук, след толкова години. Знам, че във Варна има голяма арменска общност и аз се чувствам много добре приет. Аз имам много български приятели във Виена, хора с които общувам и преподаватели в университета", каза още младият солист на Камерна филхармония Веберн.

 

Диригент на филхармонията по време на концерта в зала 1 на ФКЦ ще бъде маестро Владимир Кираджиев.

 

Той също разкри, че е свързан с Варна, тъй като баща му е роден тук. "Не съм идвал в града от повече от 10 години. Тогавашната Варненска филхармония ме беше поканила и правихме концерт в същата тази зала с музика на Брукнер", спомни си той. Маестро Кираджиев намери града много променен и освежен. "Великолепно е тук. Има много млади хора. За разлика от много други български градове, Варна просто живее", отбеляза той. Маестро Владимир Кираджиев благодари на музикалния фестивал Варненско лято, отправена към Камерната филхармония Веберн. "Най хубавото е, че поискаха от нас да се представим с виенска музика и имахме възможност да изсвирим симфония от Шуберт, която не се свири толкова често", допълни той.

 

 

В концерта на Камерната филхармония Веберн варненската публика ще има възможност да се срещне с най-новото поколение възпитаници на реномирания университет за музикално и сценично изкуство във Виена, който още от ХIХ век създава поколения елитни изпълнители.

 

 

А по отношение на солиста Емануел Чъкнаворян музикалната критика изобилства от ласкави отзиви. Според специалисти "по отношение на виртуозност, интензивност, фразиране, колорит на тона и задълбочено музикално разбиране, той притежава всичко". Международно признание младият цигулар получава след наградата за най-добро изпълнение на Концерта за цигулка от Ян Сибелиус и втора награда на конкурса "Ян Сибелиус" през 2015 г.

 

Програмата с виенска музика на фестивала Варненско лято продължава и утре вечер с концерта на Струнен квартет "Артис". Петер Шумайер - цигулка, Йоханес Майсл - цигулка, Херберт Кефер - виола и Отмар Мюлер - виолончело са признати майстори на австрийския късноромантичен и модерен репертоар. Квартетът е основан през 1980 г. от студенти в Университета за музика във Виена. На "Варненско лято" музикантите от "Артис" ще се представят с творби на Хайдн. Концертът е тази вечер, от 19 часа, на сцената на Градската художествена галерия.

Полина Петрова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Красимира Христова – уредник: Във Варна е единственият музей на театрални кукли в страната

 
Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback