Варна 17°
fallback
Култура
16:40 | 12 юни 2017
Обновен: 12:32 | 30 септември 2024

Николай Волев и „Търговски пътник“ в битка за „Златната Афродита“

Общо 88 филма ще бъдат показани в юбилейното издание на фестивалът „Любовта е лудост“

По материала работи: Деян Михайлов

За 25-а поредна година Варна ще е домакин на филмовия фестивал „Любовта е лудост“. Най-популярното киносъбитие в града ще се проведе от 25 август до 3 септември. Общо 88 филма ще бъдат показани, като 12 от тях ще бъдат в конкурсната програма. Това разкри художественият директор на фестивала проф. Александър Грозев. 

 

В състезателната програма битката ще бъде много оспорвана, тъй като за втора поредна година филм спечелил „Оскар“ ще се бори за „Златната Афродита“.  Това е иранският „Търговски пътник“ на режисьора Асгар Фархади. Историята на филма разказва за двойка, чиито отношения се обтягат след изпълнението им в пиесата "Смъртта на търговския пътник" на Артър Милър. Принудени да изоставят срутващата им се къща, Ранаа и Емад наемат апартамент от техен колега-актьор. Те не знаят, че предишната му наемателка е била лека жена с много клиенти. Един от тях идва през нощта, когато Ранаа е сама и е в банята... Изнасилването преобръща живота на младата иранска двойка, а Емад търси отмъщение.

Сред конкурсните филми е и новата творба на Николай Волев „Извън пътя“, с участието на Деян Донков, Сали Ибрахим, Аня Пенчева. Историята разказва за драматург с бивша слава, който  търси изгубеното си вдъхновение сред спиращата дъха красота на българските планини заедно със своята духовна половинка, очукан стар джип на име Бишо. Всички филми сътворени от Волев са се превръщали в еталон за българското кино -  „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Да обичаш на инат“, „Маргарит и Маргарита“, „Козият рог“ и „Огледалото на дявола“.

Третият филм, който е с голям шанс за „Златната Афродита“ е френският  „Призраците на Исмаил“ на Арно Деплешен. Лентата само преди месец откри филмовия фестивал в Кан, а в главните роли ще видим Матийо Амалрик и Марион Котияр.

„Съпътстващата програма също е изключително богата – сподели проф. Грозев. -  Ще има конкурс за филми на младежка тематика, дело на млади режисьори. Селекцията е много любопитна. Представят се два различни аспекта от живота на младите хора в Европа. Другото, което е важно да подчертая е, че съществуващата и фунционираща Филмова академия към ФКЦ подготвя едно младо ядро от кинолюбители, които ще оценяват тези филми и ще връчат своя награда. Паралелно с това организираме и една дискусия­разговор по проблемите на младите в българското кино и проблематиката в техните филми“, допълни той. 

Почетната награда за киноразвитие през тази година ще бъде връчена на българската актриса Емилия Радева, която на 23 май навърши 85 години. Радева започва своята филмова кариера през далечната 1954 година с участието си в „Песен за човека“, но през годините е запомнена с играта си в „А бяхме млади“, „Железния светилник“, „Снаха“, „Матриархат“, Дело „205/1913 П. К. Яворов“,  както и телевизиония сериал „Дом за нашите деца“.  

Александър Гълъбов

 

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback