IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
14:17 | 12 юни 2017
Обновен: 14:59 | 29 септември 2024

Метрополитън опера на живо от Ню Йорк: „Травиата“

Финалният акорд на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ е днес от 19 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център

По материала работи: Пламен Янков
Метрополитън опера на живо от Ню Йорк: „Травиата“

С бурни аплодисменти на крака приключи двайсет и петото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Негов край сложиха кукленият мюзикъл за възрастни „Авеню Q” и концертът на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени под откритото небе на двора на Археологическия музей. Юбилейното издание добави още 52 събития към изминалите над 740 от неговото начало, включващи театрални и танцови спектакли, пърформанси, изложба, прожекции, концерти, срещи и дискусии в девет различни пространства във Варна. Около 10 000 зрители са посетили разнообразната програма през единайсетте фестивални дни, а двайсет международни гости – представителни на различни фестивали и организации от САЩ и Европа, проследиха програмата Шоукейс и взеха участие в професионални срещи. 


Финалният акорд на театралния форум ще сложи сателитната прожекция от програмата на Метрополитън опера на живо от Ню Йорк - операта „Травиата“ на 12 юни от 19 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. За втора поредна година Театралното „Варненско лято“ прави преход към Международния музикален фестивал „Варненско лято“, с когото заедно осъществяват излъчването на представления на една от водещите оперни сцени и във Варна с подкрепата на Фондация „Америка за България“. 


В „Травиата“ от Джузепе Верди блести българското сопрано Соня Йончева. Изпълнението й на Виолета в продукцията на Метрополитън опера се нарежда сред най-добрите интерпретации на обречената куртизанка. Постановката на немския режисьор Вили Декер е станала вече култова след като има премиера на Залцбургския фестивал през 2005 г. със звездите Анна Нетребко и Роландо Виясон. Заедно със Соня Йончева на сцената на Метрополитън е изгряващият американски тенор Майкъл Фабиано в ролята на нейния любовник Алфред. Томас Хемпсън пее една от своите най-добри партии – тази на Жорж Жермон, осъдителния баща на Алфред. На диригентския пулт е директорът на Операта в Сан Франциско Никола Луизоти. Билети могат да се закупят на касата на Фестивалния конгресен център. 

Коментари

Новини Варна