IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
12:45 | 4 юни 2017
Обновен: 15:23 | 29 септември 2024

Морето и лятото във Варна с изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ на ОББ

Уникална художествена колекция ще бъде показана това лято във Варна

По материала работи: Деян Михайлов
Морето и лятото във Варна с изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ на ОББ

Изложбата бе открита (от дясно наляво) от Коста Базитов - заместник кмет на Община Варна, Петра Димитрова - мениджър на галерия "Графит", Анка Костова - мениджър комуникации в ОББ, Цветана Манева - артистичен директор на Международния театрален  и Николай Йорданов - директор на Международния театрален фестивал "Варненско лято".

 

В галерия „Графит“ (бул. „Княз Борис І“ 65) лятото и морето си дават среща чрез творбите от „НЕ/ПОЗНАТИ“ – живописни платна и графики от Златния фонд на Колекцията на Обединена българска банка.  Изложбата е част от програмата на международния фестивал „Варненско лято“ и ще бъде отворена от 3 до 18 юни. Входът е свободен. Проектът „НЕ/ПОЗНАТИ“ на ОББ цели да запознае почитателите на българското изобразително изкуство с непознати творби от наши познати творци – съвременници и класици. 


Акценти в експозицията са няколко произведения, създадени от художници от Варна и региона, както и платна, пресъздаващи красотата на морето. Известният маринист Христо Каварналиев е представен с двустранната картина „Морски пейзаж/Море“, предаваща динамиката на бурното море и силата на морската стихия.


Родом от Варна е и художникът Юли Минчев, който твори предимно в областта на графиката.  В изложбата е включена неговата линогравюра „Април 1876“.


Във варненското село Цонево е роден графикът  Иван Нинов. Неговите творчески търсения са насочени към експериментиране с абстрактните форми и техния ритъм, цвят и структура. „Очакване“ показва смелия дух и талант на художника.


Морето е вдъхновение и за други именити български живописци. „Морски скали“ на Златю Бояджиев носи специфичната за неговото ранно творчество експресивност в колорита и композицията.


Посетителите ще могат да видят и „Морски пейзаж“, рисуван на специализиралия живопис в Париж Иван Табаков - фин и чувствителен творец, който работи в областта на пейзажа, фигуралната композиция и портрета.


Поглед към друг морски град, намиращ се близо до Варна – Балчик, е едноименната картина на Никола Танев. С неговите пейзажни импресии в българската живопис навлиза нов, свеж полъх и артистизъм. 


Като част от изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ в галерията ще се проведат и креативни детски ателиета по рисуване. Специално разработените игри – „Детектив в изложбата“ и „Откъде са тези художници“ ще дадат възможност на децата да се запознаят с картините и техните автори по забавен начин. Ателиетата ще бъдат с вход свободен за всички малчугани и ще се проведат на 4-и и 10-и юни.


За най-креативните и любознателни деца, любители на изобразителното изкуство, са предвидени специални награди от ОББ. 

 

Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ от Златния фонд на Колекцията на ОББ можете да разгледате в галерия „Графит“ всеки ден от 10:00 ч. до 19:00 ч. 


Заповядайте!

Коментари

Новини Варна