IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
14:16 | 2 юни 2017
Обновен: 15:22 | 29 септември 2024

Сценична адаптация на филм за войната в Босна и Херцеговина на сцена "Филиал" тази вечер

Постановката на Стоян Радев "Ничия земя" е част от програмата на театралния фестивал "Варненско лято"

По материала работи: Слав Велев
Сценична адаптация на филм за войната в Босна и Херцеговина на сцена "Филиал" тази вечер

 

Зрителите на театралния фестивал „Варненско лято“ ще се пренесат в театъра на военните действия по време на войната в Босна и Херцеговина  в постановката на Стоян Радев „Ничия земя“ на Народния театър „Иван Вазов“. Представлението  ще се играе на сцена „Филиал“ тази и утре вечер.

 

Театралният и филмов режисьор Стоян Радев прави сценична адаптация на филма„Ничия земя“ на босненския режисьор и сценарист Данис Танович от 2001 г. Филмът печели престижната награда „Оскар“ за чуждоезичен филм. Получава отличие и от наградите „Златен глобус“.

 

Постановката на Стоян Радев проследява отблизо персонажите и показва психологическите им нагласи във времето на размирици. 

 

Акторът Зафир Раджаб представи постановката на пресконференция, като щрихира основните теми.

“ С изследването си Стоян Радев иска да разбере подбудите на хората да правят война въпреки че знаят какви са резултатите.  Търсим тези демони, които се мултиплицират и карат хората да убиват.  Много филми са направени на военна тематика, а едни от най-добрите литературни произведения също въвличат читателите в ужаса на войната, а ние изследваме желанието да воюваш.  Темата за цикличността на събитията и неизбежната повтаряемост е водеща в „Ничия земя“, разкри още той.

 

ЕЛИСАВЕТА ИЛИЕВА

 

Четете още:   Втората фестивална вечер на "Варненско лято" представя френска комедия

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна