IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
13:35 | 31 май 2017
Обновен: 15:00 | 29 септември 2024

Изложба живопис на Севда Драгнева реди галерия „Арт Маркони“

„През ситото на времето” е мотото на експозицията

По материала работи: Юлиян Атанасов
Изложба живопис на  Севда Драгнева реди галерия „Арт Маркони“

Изложба живопис на  Севда Драгнева реди галерия „Арт Маркони“. Почитателите на изобразителното изкуство могат да разгледат творбите и  от 2 юни. Откриването е от 18.30 часа.  „Севда Драгнева   винаги се е чувствала раздвоена между реализма и концептуалното – споделя галеристката Ваня Маркова. И в тази изложба между преливащите от цветни композиции акварели се откроява колажът, носещ заглавието й. В едната половина на пясъчния часовник виждаме: „Жената кокетка“ – „Вирсавия“  на Рубенс,  който е предал в творбата си своят идеал за истинска красота, а нея той намира в женствеността и жизнеността на Вирсавия. Именно това е неговият идеал за красива, пленителна и покоряваща  женска фигура; „Светската жена“– „Мона Лиза“ на Леонардо, с право е определяна като символ на загадката на емоциите и „Жената майка“- „Сикстинската мадона“ на Рафаело, чието лице е въплъщение на античния идеал за красота, изумително съчетание на тленното и свещеното, на човешкото и духовното, святото и греховното – споделя още галеристката.

 

В долната част на пясъчния часовник властва Пикасо и „Госпожиците от Авиньон“. Идеалът за красота е приел кубистична форма, идеалът за духовно излъчване е сринат до бордеите. „Превратната точка в развитието на модерното изкуство“, както наричат творбата, на мнозина, включително Матис и Брак, действа отблъскващо. Представена за първи път през 1916 година, тя не получава положителни отзиви от критиците. Днес, нейната популярност е равна на тези, от горната част на пясъчния часовник. Всеки може сам да подложи на собственото си сито, онова, което ежедневно ни залива, като информация, послания, естетически и морални модели. Севда предлага  да експериментираме. Нейният отговор аз съзирам в къпещите се в естествената си багреност и неподвластна на времето красота – цветята. Божиите творения не позират, не кокетират, не ни примамват с превъплъщения и роли. Дори и в нарочени, аранжирани композиции избрани от художника, те запазват своята непринудена естествена, пленяваща красота – допълва Ваня Маркова.

 

Четете още: Стинг идва у нас, ще пее на 16 септември!

Коментари

Новини Варна