Варна 14°
fallback
Култура
18:04 | 5 май 2017
Обновен: 18:23 | 30 септември 2024

Изложба Акварел на Велина Гребенска откриха в галерия Графит

Изложба Акварел на Велина Гребенска откриха в галерия Графит

По материала работи: Борис Проданов

Изложба на художничката Велина Гребенска беше открита в галерия „Графит“. Експозицията може да бъде разгледана до 16 май. Велина Гребенска е млад варненски художник, част от екипа на Международното биенале на графиката. Родена е в Габрово, а това е четвъртата й самостоятелна изложба.

 

 

„В изложбата представям работи в реалистичен стил – натюрморти, малки пъстри откъси – бих ги нарекла „цветни“ стихове, а също и серия творби, които определям като „хайку“. Това, което ме е вълнувало и вдъхновявало в работата ми е опит да пресъздам чрез акварелната техника елементи от природата – в частност цветята. Най-голямото предизвикателство бе да пренеса върху листа сложността, крехкостта и нежността, които носят цветята в своите разнообразни форми и багри. Това е моят начин да изразя възхищението си пред съвършенството на природата. В картините „хайку“, както ги наричам, се стремя да създам творби, които да са близки по своята лаконичност и изразителност до този вид лирическа поезия. Стилово те са различни от другите картини, но показват моите последни търсения, изразени чрез акварела. Радвам се, че изложбата се реализира сега - времето, в което природата се събужда и се разгръща в цялото си богатство“, сподели художничката.

 

 

Изложбата е част от съпътстващата програма на III пленер по скулптура „Докосване до природата“, а Велина Гребенска е партньор на фондация Св. Св. Константин и Елена в някои от социалните проекти за деца в неравностойно положение, които са приоритет в работата на фондацията.

Мариана Стойкова

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback