IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
14:35 | 4 май 2017
Обновен: 15:01 | 29 септември 2024

Млади живописци редят сборна изложба в Градската галерия утре

Още за идейното мото на експозицията на група „Answer:51“

По материала работи: Юлиян Атанасов
Млади живописци редят сборна изложба в Градската галерия утре

Интересно предизвикателство към варненските ценители на изкуството представя артистичната група “ANSWER 51” със сборна изложба в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, която се открива на 5 май от 18 ч. „Името на групата „Answer: 51” лесно може да заблуди, че авторите, които седят зад нея, имат намерението да дадат отговори чрез своето изкуство – споделя идеята за проекта Константин Костов. Закачката в името, което избрахме да ни обедини, препраща към откъс от романа на Дъглас Адамс „Пътеводител на глактическия стопаджия“, в който на въпроса: „Какъв е отговора за смисъла на вселената, живота и всичко?“ отговорът е „42“. Подобен на отговор като този от книгата: „42“, е нашият - „51“- номерът на ателието в Художествената академия, което беше повод за срещите и разговорите за изкуство на нас, младите живописци. „Answer:51“ обаче вместо отговор се превръща в генератор на въпроси, един от които е „Мислим ли за бъдещето и идва ли то достатъчно бързо?“ – допълва в представянето на идеята Константин Костов.

 

Изложбата е придружена от печатно издание, в което освен запознаване с младите художници и техните творби, са представени и поетите Валентин Славеев, носител на голямата награда за издаване на дебютна стихосбирка на литературен конкурс "Боян Пенев",  Камелия Спасова, автор на книгата "Събитие и пример у Платон и Аристотел",  Мария Калинова, автор на книгите "Окото", "Подножието на вечерята“. Answer 51 е група от млади художници работещи в областта на живописта и споделящи общи възгледи за съвременното изкуство. Участници в групата са Константин Костов, Яна Стойчева, Трепка Петкова, Мирослав Миронов, Марта Райхел, Дина Стоева, Мая Стойкова и Тина Хамзе.

 

Заглавието на изложбата е дълго: „WE NEVER THINK OF THE FUTURE. IT COMES SOON ENOUGH / НИКОГА НЕ МИСЛИМ ЗА БЪДЕЩЕТО. ТО ИДВА ДОСТАТЪЧНО БЪРЗО“. Провокирано е от изказване на Алберт Айнщайн, превърнало се в афоризъм. При първото му посещение в Ню Йорк е посрещнат от група американски журналисти. Тъй като той е говорел предимно немски, за да се осъществи самото интервю се налага да превеждат доброволци. Накрая интервюиращите го питат дали е очаквал, че интервюто ще бъде такова изпитание каквото се оказало че е. Той отговоря: „Никога не мисля за бъдещето. То идва достатъчно бързо.“ В случая на предстоящата изложба на група млади автори този отговор се превръща във въпрос. Въпрос за виждането на едно бъдеще, неговото предусещане или материализиране. Изложбата може да бъде разгледана до 23 май.

 

Четете още: Кои са номинациите за тазгодишните награди „Варна“

Коментари

Новини Варна