Варна 14°
fallback
Култура
12:10 | 4 май 2017
Обновен: 18:24 | 30 септември 2024

Кои са номинациите за тазгодишните награди „Варна“

Комисията по култура гласува предложенията, чакат гласуване на общинска сесия, вижте ги

По материала работи: Юлиян Атанасов

Окончателното решение на журито за удостояване на награда „Варна“ за ярки постижения в областта на културата, съгласно действащия статут бе одобрено  на комисията по култура. Номинираните личности и колективи са:

 

Голяма награда „Варна“  - за Венцеслав Стоянов Антонов – за изложбата му в галерия „Графит“ през ноември 2016г., за извеждането на „Биеналето“ на световен подиум и за цялостно творчество.

 

За литература са номинирани Ангел Георгиев Ангелов – за издадения му роман „Пътуването“ и Юлиян Атанасов Янков  за издадените му книги „Романтика за динозаври“ и „Строителите на случайностна България“ (есета в съавторство с Деян Михайлов – разкази).

 

За награда Варна за изобразително изкуство са номинирани тандемът Лора Янкова Маринова - Борисова и Димитър Николов Борисов – за високи екипни постижения в областта на сценографията, портрета и композицията.

 

В област Театър номинираните са Гергана Красимирова Арнаудова – за изпълнението и на главната роля на мадам Злата в постановката „Криворазбраната цивилизация“, както и в други постановки. Номинацията на младата актриса е реверанс към тазгодишното домакинство на Варна за Европейска младежка столица – бе отбелязано по време на заседанието на комисията. Другата номинация е за екипа на Държавен куклен театър Варна – за спектакъла „Мечо Пух“ от Алън Александър Милн.

 

В областта на музиката за награда „Варна“  номинациите също са две – на Емил Георгиев Диканаров – за активното пропагандиране на българската музика в чужбина и преподавателска дейност и на Неджет Мустафа Ахмед за приноса му в развитието на музикалния фолклор, за преподавателската и изпълнителската дейност в инструменталния фолклор.

 

В раздел „Опера“ (изпълнителско изкуство) е номиниран екипът на Държавна опера към ТМПЦ Варна за постъновъчен екип и изпълнители – симфоничен оркестър, солисти, хор и балетна трупа за световната премиера „Граф Монте Кристо“, мюзикъл по едноименния роман на  Ал. Дюма.

 

В областите танц, кино и архитектура няма номинации.

 

За награда „Варна“ за журналистика е номинирана Татяна Илийчева Капричева – за високия и професионализъм, за популяризиране и отразяване на музикалния и културния живот на Варна.

 

Окончателното решение на журито за удостояване на награда „Варна“ за ярки постижения в областта на културата ще бъде гласувано на следващата сесия на Общински съвет.

 

По отношение на кандидатурата на писателката Христина Стоева, повдигната от Тракийското дружество във Варна, стана ясно, че личността и творчеството и не се вписват в статута на награди „Варна“. Журито обаче е взело решение 86 годишната авторка да бъде насочена към приза „Почетни знаци“. Становището е придвижено за одобрение и подпис към кмета Иван Портних. Наградата и ще бъде връчена на един от празниците  - Деня на Варна или на 1 ноември – деня на народните будители.

Ели Маринова

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback