Варна 13°
fallback
Култура
14:27 | 3 май 2017
Обновен: 20:22 | 30 септември 2024

Изложба акварел "Лодката на глупците" показва Иван Милушев

Градската галерия реди картини на носителя на Голямата награда на първото Международно триенале на акварела-Варна 2016 г.

По материала работи: Юлиян Атанасов

Изложба акварел под мотото "Лодката на глупците" показва Иван Милушев в западното крило на първи етаж на Градската галерия. Откриването е на 4 май 18:00 часа. Иван Милушев е един от най-добре познатите съвременни художници в България. Роден през 1956 година в Благоевград, завършва Художествена Академия - София  през 1981 с магистърска степен по илюстрация в класа на проф. Румен Скорчев. Професионалната му кариера е съсредоточена в живопис, акварел, графика и илюстрация. Иван Милушев е член на Съюза на българските художниците и понастоящем заема длъжността Директор на Градската Художествена Галерия в  Благоевград.

 

Иван Милушев е участвал още в редица изложби: в Унгария, Полша, Русия, Чехия, Германия, Румъния, Сирия, Иран, Югославия, Македония, Италия и Франция. Негови работи са притежание на Националната художествена галерия – София, колекция Лудвиг, Виена, Австрия, Вашингтонската Конгресна Библиотека и много частни колекции в страната и чужбина. Създател на изключителен фигуративен свят, Милушев успява да поддържа през годините високо ниво на енигматичност на своите персонажи – казва за него галеристката Красимира Алексиева. Тяхната индивидуалност е обособена от ред характеристики, които много лесно приемаш и трудно забравяш. Хуманист по душа, Милушев не съди, не порицава, той прощава.

 

Много остро характерни за живописта на твореца са лицата на персонажите му. Веднага се открояват особените очи. Големи, чисто бели, с една чертичка в средата, те са като кладенци (бездънни или изпразнени), будят лека тревога и имат необичайна красота. Празни очи и в същото време - омайващи. Често посяга към Библията и неговите живописни послания са много човешки, много простички и в същото време определено енигматични. Изложбата може да бъде разгледана до 23 май.

 

Четете още: Испанският национален балет танцува фламенко във Варна

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback