IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
17:33 | 27 юли 2016
Обновен: 15:08 | 29 септември 2024

За първи път варненска група ще открие международния джаз фест

През тази година проявата, инициирана от Анатолий Вапиров чества 25-годишен юбилей

По материала работи: Борис Проданов
За първи път варненска група ще открие международния джаз фест

За първи път варненска група ще открие международния джаз фестивал „Варненско лято“. През тази година проявата, инициирана от легендарния саксофонист и композитор Анатолий Вапиров чества 25-годишен юбилей. Всичките издания от началото през 1992 г. са подкрепени от община Варна. Международният джаз фестивал се открива утре вечер и ще продължи до 31 юли. Първият концерт ще е на формацията Bandwagon acoustic, в състава на която влизат четирима варненци, двама от които живеят в града – Нейко Бодуров и Стоян Роянов, а Димитър Семов и Димитър Бодуров вече са в София и Мюнхен. Инициатор на проекта е Нейко Бодуров.


„Благодаря за възможността да покажа моите композиции, това е голяма чест и отговорност. Формацията я направихме преди година, но тогава в състава й влизаха повече музиканти и музиката, която представяхме беше по-комерсиална. Сега ще съчетая опита си в класическата музика с джаза. С добри музиканти се работи много лесно. Щастлив съм, че в проекта ще имам възможност да свиря с брат ми Димитър Бодуров, въпреки че сме братя ние не свирим заедно много често. В Bandwagon acoustic участват още Стоян Роянов – саксофон, кларинет, Велислав Стоянов – тромбон, Михаил Иванов – контрабас и Димитър Семов – барабани“ – разказа Нейко Бодуров.


„Това са двамата най-млади участници във фестивала тази година“ – каза Анатолий Вапиров за Нейко и Димитър Бодурови. Той отбеляза, че от варненския джаз фест са тръгнали много млади музиканти, които след това са направили световна кариера. „Много са артистите, които са участвали през тези 25 години, вече съм престанал да ги броя. Това са музиканти от Бразилия, Америка, Канада и почти цяла Европа. Всички, които са посетили Варна естествено я помнят и много от тях пак искат да дойдат“ – каза още Анатолий Вапиров.


След Bandwagon acoustic утре вечер на сцената ще излязат и музикантите от творческия съюз Art Ensemble. В състава му има артисти от групата Архангелск, свирила на първия варненски фестивал за джаз във Варна, организиран от Анатолий Вапиров през 1990 г. - фестивал на руския джаз.


Във втория ден пред варненската публика ще се представи украинският джаз саксофонист Андрей Прозоров, който е идвал 2 пъти за 25-годишната история на фестивала с различни проекти. Сега ще се представи в рамките на трио, заедно с Кристиан Баканик – акордеон и Валтер Сингер – контрабас. Програмата на 29 юли ще завърши с квартета на българския саксофонист Владимир Кърпаров, който живее в Берлин. В състава са включени български музиканти – Васил Спасов – пиано, Стоян Янкулов – Стунджи – барабани и Радослав Славчев – бас китара.


Програмата на 30-ти ще започне дуета на Тамара Лукашова - вокал и Матиас Шрифъл – тромпет, електроника. И двамата са гостували на фестивала с различни проекти. „Мисля, че техният дует ще е много интересен за варненската публика“ – отбеляза Анатолий Вапиров. На 30 юли е и концертът на квинтета на изтъкнатия български тромбонист Георги Корназов, който живее във Франция. В състава участват още Антони Дончев – пиано, Георги Дончев – контрабас, Борислав Петров – ударни и Росен Захариев – тромпет.


В последния ден на фестивала ще бъде отдадена почит и уважение към най-популярната българска джаз група – трио „Акустична версия“. „Миналата година тя имаше юбилей, не успяхме да го отбележим във Варна, ще го направим тази година“ – обяви Анатолий Вапиров. На сцената ще излязат Антони Дончев, Христо Йоцов и Георги Дончев.


„Фестивалът ще завърши с участието на една мегазвезда от Полша, цигуларят Адам Балдиш, който ще свири с трио от Норвегия. Този музикант в последните години много нашумя в Европа и му предвиждат голямо бъдеще“ – обяви Анатолий Вапиров.


В рамките на фестивала са предвидени и две съпътстващи прояви – лекция на Владимир Гаджев за развитието на полския джаз – на 30 юли в Дома на архитекта и изложба на група варненски художници в двора на Археологическия музей, които ще рисуват заедно по време на живи клубни изпълнения. „В двора на археологическия музей преди 30 години е организиран може би първият голям хепънинг от художници и джазмени. Заснет е документален филм „Човекът не е остров“. В проявата участват много варненски художници, както и музикантите Веселин Николов, Йълдъз Ибрахимова и Теодосий Спасов. Това е нещо, което до тогава в България не е правено“ – отбеляза Владимир Гаджев.


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна