IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
12:51 | 2 декември 2016
Обновен: 15:20 | 29 септември 2024

39 200 лв. събра до момента кампанията "Изкуството за деца в нужда"

Благотворителната инициатива на фондация "Св.Св. Константин и Елена" продължава, а картините, които все още не са продадени, ще бъдат изложени в хотел "Азалия"

По материала работи: Слав Велев
39 200 лв. събра до момента кампанията "Изкуството за деца в нужда"

39 200 лв. събра до момента кампанията "Изкуството за деца в нужда". Снощи беше апогеят на кампанията на благотворителна вечер в галерия "Графит". Над 250 картини бяха дарени тази година изцяло или частично от техните автори за инициативата на фондация "Св.Св. Константин и Елена". Творбите, които не са продадени ще бъдат изложени в хотел "Азалия" и могат да се закупуват целогодишно. 


Акумулираната по време на активния период на кампанията (от 18 октомври до 1 ноември) сума, оправда очакванията на организаторите да надмине рекорда от миналата година, когато бяха събрани 33 500 лв.


Със средствата фондация "Св. Св. Константин и Елена" подпомага над 200 деца в неравностойно положение от Варна и региона, настанени в ДДЛРГ „Другарче“, ДДЛРГ „Княгиня Надежда”, ЦНСТ „Изгрев“, помощното училище и интернат в село Кривня и други. Ангажиментът е не само по отношение на техните ежедневни нужди, но е и във връзка с тяхното образователно и творческо развитие. „През изминалата година освен традиционните ни инициативи, успяхме да реализираме и три нови проекта, за които получихме съдействие от община Варна. По време на пленер „Докосване до природата“ децата твориха заедно със склупторите, които се включиха в проявата. Включиха се и в ателие по анимация, в което получиха първите си умения в тази посока от международни преподаватели. Съвместно с ВСУ „Черноризец Храбър“ осигурихме възможност на децата да посещават музеи, кино, театър и различни други инициативи заедно със студенти от университета. Тези три проекта реализирахме паралелно с другите, по които традиционно работим, за да гарантираме развитието на децата в неравностойно положение – в деня на земята засаждаме заедно растения, в деня на народните будители те задължително посещават музей, където научават различни интересни и важни неща от нашата история, подготвяме ги всяка година за първия учебен ден“, обобщи Елена Косева - управител на фондация "Св.Св. Константин и Елена".


Кратък филм за инициативите, реализирани с децата в неравностойно положение през 2016 г., беше показан по време на благотворителната вечер в галерия "Графит". Във видеото младежите споделят позитивните емоции които са изпитали и разкриват, че благодарение на различните прояви, в които са се включили вече имат ориентация с какво искат да се занимават за в бъдеще. "За децата е важно това, че някой ги забелязва и им дава шанс да са равноправни в обществения живот", отбелязаха директори на центровете за деца в неравностойно положение, които фондацията подпомага. 


През 2017 г. от фондация "Св.Св. Константин и Елена" планират да осигурят и професионално обучение на младежите и те да получат квалификация като фризьори, готвачи и др.
 

 

Полина Петрова


Четете още:
Професионално обучение на деца в нужда дава фондация „Св.Св.Константин и Елена“
 

Коментари

Новини Варна