IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Свят
17:37 | 4 юли 2014
Обновен: 16:46 | 1 октомври 2024

Русия нахлува в Украйна до два дни?

Русия нахлува в Украйна до два дни?

По материала работи: Деян Михайлов
Русия нахлува в Украйна до два дни?

В близките 48 часа Русия може да започне военна операция на територията на Украйна. Това съобщиха вчера украински и руски медии, позовавайки се на сайта Znak.сom. Той на свой ред я получил от свои източници от руското Министерство на външните работи. Възможната операция е определена като миротворческа.

“Преди 2 дни на Петро Порошенко (президента на Украйна) бе предложено да “замрази” конфликта в Донецка и Луганска област за няколко месеца, за да могат опълченците и украинската армия да прекратят огъня. При това Русия не признава нито Донецката, нито Луганската народна република. Порошенко обаче не прие този план, а всеки ден гинат мирни жители. Миротворческата операция от страната на Русия е готова. Ако тя се състои, то няколко руски части просто ще поемат охраната на големите градове, за да осигурят безопасността на местните жители”, казал източникът. Според него окончателното решение не е взето.

Без разрешение на ООН Русия няма право да въвежда миротворци на чужда територия. Наскоро украински източници съобщиха, че на границата с Украйна наистина е забелязана военна техника с миротворчески окраски.

Информациите за влизане на руски войски в Украйна, е начин за психологически натиск върху Киев, каза вчера политологът Андрей Пионтковски. Така украинските власти трябвало да бъдат накарани да спрат операцията в източните области и да започнат преговори.

Завчера германската депутатка Мерилуиз Бек написа във фейсбук, че има информация за готвено нахлуване в случай на въвеждане на по-строги санкции от страна на ЕС към Русия.

Украйна вчера заплаши, че ще сваля руски хеликоптери, ако пресекат границата. Киев обяви също, че поне 150 проруски сепаратисти и двама украински войници са били убили в тежките сражения в Източна Украйна. Армията е обградила град Николаевка. В резултат на обстрела имало разрушени жилищни сгради. Луганските опълченци пък твърдят, че са убили 125 украински военни.

НАТО изпраща на Украйна оръжие от страни от Източна Европа, защото голяма част от техниката на украинската армия е дефектна, съобщи руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

Коментари

Новини Варна