Варна
fallback
Свят
10:10 | 10 август 2015
Обновен: 05:30 | 23 октомври 2024

Европа под рекорден бежански натиск

От януари досега са пристигнали 224 хиляди души, бягащи от войните и глада в земите си

По материала работи: Деян Михайлов

Спасители от Европейския съюз и „Лекари без граници" извадиха през последните два дни над хиляда мигранти от морето южно от Сицилия, съобщи Франс прес. Първи на сигнала за бедствие вчера се е отзовал екипажът на хърватски кораб, част от европейската спасителна операция „Тритон". Мигрантите, сред които десетки деца, са пътували на претоварени гумени лодки. От януари досега в Европа са пристигнали 224 хиляди души, бягащи от войните и глада в земите си. Повече от 2 100 загинаха при корабокрушения. Други 200 са в неизвестност от миналата седмица. Повече от хиляда чужденци бяха спасени през последния уикенд при опит да стигнат до Европа.

Междувременно австрийската полиция залови повече от 80 нелегални мигранти, натоварени в камион. Те са открити близо от Санкт Пьолтен. В камиона са били скрити 86 чужденци, 16 от тях - деца на възраст от пет месеца до 14 години. Полицията спира товарния автомобил за стандартна проверка на камиона, защото превозното средство е изглеждало видимо пренатоварено. Броят на мигрантите, превозвани в каросерията на камиона, е шокирал дори и най-опитните полицаи. Британският външен министър Филип Хамънд предупреди, че милионите африкански мигранти представляват заплаха за стандарта на живот и социалната структура не само на Великобритания, но и на цяла Европа, пише "Телеграф".

Според Хамънд европейското законодателство допринася чужденците да се чувстват „доста уверени", че няма да бъдат върнати в страните им на произход, като добави, че за Европа не е „устойчиво" да поглъща милионите мигранти, идващи от Черния континент.

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback