IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
12:13 | 1 август 2015
Обновен: 02:02 | 27 юли 2024

Нова ваксина дава 100% ефективна защита срещу ебола

Учените все пак предупреждават, че засега това са само "предварителни резултати"

По материала работи: Пламен Янков
Нова ваксина дава 100% ефективна защита срещу ебола

Експерименталната ваксина срещу вируса ебола показва 100-процентова ефикасност, което дава надежди за справяне с епидемията в Африка, съобщават световните агенции.


Ваксината е изпитана при четири хиляди доброволци от Гвинея в близък контакт със заразени от вируса. Нито един от ваксинираните не се е заразил от ебола, като учените все пак предупреждават, че засега това са само "предварителни резултати".


„Ако ефикасността на ваксината бъде доказана, това ще промени изцяло ситуацията. Тя ще доведе до промяна на контрола както на сегашната, така и на бъдещите епидемии от ебола", заяви генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чан.
Ваксината VSV-EBOV е разработена от международната научноизследователска фармацевтична компания "Мерк Шарп и Доум" с централа в САЩ. 


По данни на СЗО над 11 хиляди души са починали и близо 28 хиляди са заразени с ебола в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея от избухването на епидемията миналата година.

 

cross.bg

 

Коментари

Новини Варна