IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
21:20 | 26 юли 2015
Обновен: 13:53 | 3 септември 2024

Турция събира Съвета на НАТО заради Сирия

Ердоган звъни на Путин

По материала работи: Слав Велев
Турция събира Съвета на НАТО заради Сирия

Турция поиска НАТО да свика извънредно заседание на Съвета на Северноатлантическия съюз идната седмица, за да се разискват военните й операции срещу джихадистката групировка Ислямска държава и срещу бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК). Това съобщи турското външно министерство, цитирано от Ройтерс, предаде БТА. Заседанието на Съвета на НАТО (посланиците на 28-те страни) вероятно ще бъде във вторник, се казва в декларация на турското външно министерство.

 

Междувременно президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган са обсъждали днес по телефона ситуацията в Близкия изток и преди всичко в Сирия и Ирак. Разговорът е бил по инициатива на турския президент, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на Кремъл. "Държавните лидери размениха мнения за ситуацията в Близкия изток, преди всичко в Сирия и Ирак, с оглед на засилване на многостранната и двустранната координация, с цел повишаване на ефективността на противодействието срещу заплахите от Ислямска държава. Подчертано бе, че за успешна борба с разпространението на тероризма и екстремизма е необходима консолидация на усилията на всички заинтересовани страни на международноправна основа", се казва в съобщението на пресслужбата на Кремъл, цитирано от ТАСС.

 

Коментари

Новини Варна