IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
16:45 | 22 октомври 2024
Обновен: 19:17 | 22 октомври 2024

С над 10 мнл. души е намаляло населението на Украйна

Преди войната страната е имала една от най-ниските раждаемости

По материала работи: Слав Велев
С над 10 мнл. души е намаляло населението на Украйна

Снимка: Pixabay

С повече от 10 милиона души е намаляло населението на Украйна след началото на войната с Русия през февруари 2022 г., което е предизвикало изселване и е довело до рязко намаляване на раждаемостта, съобщи ООН, предаде БГНЕС.

Фондът на ООН за населението заяви, че не е провеждано преброяване, но че в разкъсваната от войната Украйна очевидно има драматичен спад на населението.

“Населението на Украйна е намаляло с над 10 милиона души от началото на войната“, заяви пред репортери в Женева регионалният директор на Фонда на ООН за населението за Източна Европа и Централна Азия Флоранс Бауер и подчерта, че спадът се наблюдава “от началото на пълномащабната инвазия“ и се дължи на “комбинация от фактори“.

Преди началото на войната Украйна е имала една от най-ниските раждаемости в Европа и подобно на много други страни в Източна Европа населението й е намалявало, тъй като младите хора са напускали страната в търсене на повече възможности, каза Бауер. Войната само е задълбочила този проблем - около 6,7 милиона души са напуснали страната като бежанци, а раждаемостта е спаднала до около едно дете на жена.

“Това е едно от най-ниските нива в света“, каза тя, като подчерта, че това е доста под теоретичния коефициент на заместване от 2,1 деца, които средно трябва да има всяка жена, за да се запази броят на населението.

Коментари

Новини Варна