IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Свят
14:40 | 5 октомври 2024
Обновен: 17:24 | 5 октомври 2024

Столтенберг: НАТО пресече много червени линии, но Путин не е направил нищо

Той разкри, че е искал Алианса да подкрепя Украйна, но да не участва в конфликта

По материала работи: Александър Дечев
Столтенберг: НАТО пресече много червени линии, но Путин не е направил нищо

НАТО вече пресече много червени линии, обявени от руския лидер Владимир Путин, но той не е направил нищо, заяви бившият генерален секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю за "Файненшъл Таймс" (Financial Times), предаде Укринформ. 

 

"Ако не друго, аз настоявах за преминаване на всички тези т. нар. червени линии, които Путин постави. И ние пресякохме много от тях, а той не направи нищо. Реалността е такава, че ако президентът Путин иска да ескалира (конфликта) с използването на оръжия за масово унищожение, той може да си създаде всички извинения, от които се нуждае. Досега сме отговаряли на всички опити да ни подведе", каза той.

Столтенберг също така подчерта, че е имало дни и седмици, особено в началото на пълномащабната война, в които НАТО е трябвало да обсъжда и разглежда въпроса за руските червени линии. 

"Разбира се, трябва да спрете и да помислите, ами може би това е твърде опасно. Но тогава алтернативата, да спрем да подкрепяме Украйна заради някаква реторика, всъщност не е опция", заяви той.

Бившият генерален секретар на НАТО заяви също така, че от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна той е формулирал подхода на НАТО - да подкрепя Украйна, но да не участва в конфликта. 

В интервюто си за "Файненшъл Таймс" Столтенберг изрази съжаление, че Украйна не е получила повече оръжие в по-ранен етап от конфликта. Той заяви, че НАТО е трябвало да предостави много-голяма военна подкрепа на Киев още преди началото на инвазията, както и по-модерни оръжия след нахлуването на руските войски в Украйна. "Поемам своята част от отговорността", подчерта Столтенберг.

"Повечето съюзници бяха против това преди инвазията... те много се страхуваха от последствията. Гордея се с това, което направихме, но щеше да е голямо предимство, ако беше започнало по-рано. Може би дори щеше да предотврати инвазията или поне да направи много по-трудно за (Русия) да направи това, което направи", добави той.

Коментари

Новини Варна