Варна 25°
fallback
Свят
12:45 | 5 октомври 2024
Обновен: 17:00 | 5 октомври 2024

Байдън се притеснява от размирици след изборите

Президентът критикува отказа на Тръмп да признае резултати, които не му харесват

По материала работи: Александър Дечев

Настоящият аммерикански президент Джо Байдън не изключва размирици след изборите в Съединените щати. Той обяви притесненията си на една от редките си пресконференции. Байдън критикува отказа на Доналд Тръмп да признае резултати, които не му харесват. И посочи че подобно поведение имат и други лидери на републиканската партия.

Байдън няма притеснения дали изборите ще бъдат демократични, но има притеснения как ще реагират републиканците, ако резултата не им харесва.

"Уверен съм, че вотът ще е свободен и честен. Но не знам дали ще бъде мирен. Нещата, които Тръмп говори, както и нещата които каза след предишния вот, когато не му хареса резултатът от изборите, са много опасни", смята държавният глава.

Настояването на републиканците да не признават победа на демократите не е поведение само на лидера им Доналд Тръмп. Според Байдън и Джей Ди Ванс е отказал да обяви, че ще приеме изходът от изборите.

Всички опити на републиканците да намерят някакви нередности при победата на Байдън преди 4 години, бяха отхвърлени от съдилищата. Дори от федерални съдии, назначени от самия Тръмп. Въпреки това милиардерът не спря да повтаря на всеки митинг как са го ограбили. А по-голямата част от избирателите на републиканците вярват че е имало измама.

Опитите на Тръмп да спре мирното предаване на властта след предишните избори доведоха до атаката срещу Капитолия на 6-ти януари 2021-ва. Шестима души загинаха и 15 полицаи се озоваха в болница, когато негови привърженици опитаха да спрат сертифицирането на изборния резултат. Милиардерът казва, че ако стане президент ще осигури амнистия на осъдените участници в нападението

Автор на статията:
Александър Дечев
Джо Байдън Доналд Тръмп Камала Харис САЩ размирици САЩ Америка Съединени американски щати президент САЩ избори за президент САЩ
0 коментара
fallback
fallback