IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Свят
16:50 | 29 септември 2024
Обновен: 19:15 | 29 септември 2024

Зеленски: Доналд Тръмп подкрепя Украйна

Президентът на Украйна използва посещението си в САЩ, за да огласи своя „план за победа"

По материала работи: Слав Велев
Зеленски: Доналд Тръмп подкрепя Украйна

Снимка: Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в излъчено вчера интервю за телевизия „Фокс нюз“ (Fox News), че е получил "много директна информация" от Доналд Тръмп, че бившият президент на САЩ ще подкрепи Украйна във войната срещу Русия, ако бъде преизбран на президентските избори през ноември, предаде "Ройтерс", цитирана от NOVA.

Зеленски беше в САЩ за сесията на Общото събрание на ООН и в петък представи на Тръмп на среща при закрити врата своя „план за победа“ във войната. Преди това кандидатът за президентския пост от Републиканската партия казваше, че ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложи край техния конфликт.

В интервю за „Фокс нюз“ след тази среща Зеленски каза: „Не знам какво ще се случи след изборите и кой ще бъде президент ... Но получих много директна информация от Доналд Тръмп, че той ще бъде на наша страна, че ще подкрепя Украйна“.

Зеленски използва посещението си в САЩ, за да огласи своя „план за победа", който американски служител описа като преоформено искане за повече оръжия и премахване на ограниченията върху използването на ракети с голям обсег. Планът предполага окончателно поражение на Русия във войната, каза служителят. Някои длъжностни лица смятат тази цел за нереалистична, отбелязва "Ройтерс".

Зеленски, който се срещна също с вицепрезидентката на САЩ и кандидат за президент на Демократическата партия Камала Харис и с президента Джо Байдън, каза, че търси обединена подкрепа на САЩ за продължаващата война с Русия и не подкрепи никой от кандидатите на президентските избори в САЩ.

„Не искам да се замесвам в изборния период... Не искам да загубя една или друга част от американците", каза Зеленски пред „Фокс нюз“.

В петък Тръмп каза, че е имал удоволствието да се срещне с Зеленски – подчертана промяна в тона в сравнение с някои от предишните му изказвания по време на предизборната кампания.

Различията между Тръмп и Харис относно Украйна са отражение на вижданията в Демократическата и в Републиканската партия и за ролята на САЩ в света, отбелязва Ройтерс.

Тръмп и някои републиканци в Конгреса поставиха под въпрос цената на финансирането от САЩ и допълнителните оръжия за Украйна в двегодишната й битка срещу Русия и я определиха като безполезна.

А демократите, водени от Байдън, настояват Русия да бъде наказана, а Украйна укрепена, представяйки победата на Украйна като жизненоважна за националната сигурност на САЩ.

Коментари

Новини Варна