IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Свят
10:40 | 29 септември 2024
Обновен: 13:21 | 29 септември 2024

Почина Бруно Сако - създателят на най-емблематичните коли на Mercedes

Легендарният италианец е дизайнер на модели като 190, G-Class и редица други

По материала работи: Слав Велев
Почина Бруно Сако - създателят на най-емблематичните коли на Mercedes

Бруно Сако, един от най-популярните италиански автомобилни дизайнери на всички времена, чието име е неразривно свързано с Mercedes, почина на 90-годишна възраст (той щеше да навърши 91 през ноември).

Роден в Удине през 1933 г., той се присъединява към германската марка през 1958 г., след като преди това трупа опит в Ghia и Pininfarina. Сако остава в Щутгарт до 1999 г., годината на пенсионирането си, след като от 1975 г. е ръководител на дизайна на Mercedes, давайки живот на някои от най-емблематичните модели на компанията, пише AutoMedia.

Сред първите произведения на италианеца може би най-важното е Mercedes SL „Pagoda“ 113 от началото на 60-те години, следван от Mercedes 600, по това време флагманът на марката. Тези модели Сако създава под ръководството на Фридрих Гайер, чието място заема през 1975 г.

Невъзможно е да се назоват всички модели, проектирани за 24-годишната кариера на легендарния дизайнер. И все пак не може да не споменем Mercedes G-Class - емблематичният офроуд автомобил, роден през 1979 г., способен да преминава през годините, докато запазвайки стила си практически непокътнат.

Най-големият принос на Сако обаче не е в отделните модели, а във философията. Тъкмо той прокарва идеята за „вертикалното сходство" - концепцията, че всяко следващо поколение на Mercedes трябва да показва ясно връзката с предишното. „Един Mercedes винаги трябва да изглежда като Mercedes", казва италианецът, който ще остане в историята като един от най-великите дизайнери на всички времена.

Историята на Бруно Сако, легендата на Mercedes (ВИДЕО):

Mercedes-Benz C111

Шансът да видите този автомобил по улиците е на практика равен на нула: от него са произведени само 16 бройки, и всички те са в музеите на Daimler. Това е първият самостоятелен дизайн на Сако за компанията, и един от най-влиятелните. Прототипите С111 се използват от Mercedes за изпитване на експериментални технологии - турбокомпресори, нови дизелови двигатели, ванкелови агрегати. Макар никога да не е пускан в серийно производство, този дизайн на Сако повлиява много от най-спортните модели на Mercedes, включително смайващия AMG One.

Вижте 12 от най-паметните дизайни на Бруно Сако в ГАЛЕРИЯТА

Коментари

Новини Варна