Варна 23°
fallback
Свят
14:40 | 23 септември 2024
Обновен: 19:15 | 23 септември 2024

Елена Йончева е в Сана заради пленените български моряци

Най-важната крачка е направена – да има диалог, казва евродепутатът

По материала работи: Александър Дечев

Евродепутатът Елена Йончева разкри, че има напредък около освобождаването на българските моряци от Йемен.

"Най-важната крачка е направена – да има диалог. Важното е, че се чуваме с властите в Сана. Фактът, че българка успя да стигне до моряците в Йемен, означава, че има път за тях. И нашите аргументи могат да бъдат чути", разказа от столицата на Йемен Йончева в интервю за БНР.

За предаването „На фокус“ по Нова тв тя заяви още, че вярва, че това посещение ще ускори освобождаването им. "Даваме надежда не само на Любомир и Данаил, но даваме надежда и на техните семейства, както и на всички българи, които изпаднат в беда, че до тях ще има път“, каза Елена Йончева. 

След първоначалния им шок, че виждат сънародник пред тях, първото нещо, което ми казаха капитан Любомир Чанев и старши помощник-капитан Данаил Веселинов беше: "Мислехме, че са ни изоставили“. Те показват изключителна сила и воля, но са изолирани от външния свят вече десет месеца. По идея на роднините им, им занесох книги с пожеланието и убеждението, че ще ги дочетат у нас, сподели още тя. 

Елена Йончева подчерта, че в последните няколко години трима представители на европейски държави и ЕС са били в Сана - тази част от Йемен, която не е международно призната от ООН и ЕС, и е под контрола на хутите. Единият от тях е бил посланикът на Франция, другият на Нидерландия, както и посланикът на ЕС. 

Тя посочи, че „най-важното е, че в Сана изслушват аргументите ми с уважение, не само към мен, но и към България. В годините назад повече от 6 000 йеменци са завършили висшето си образование в нашата страна. Това са предимно лекари, инженери и в момента допринасят за обществото в Йемен.“ 

В дните, в които съм тук, имах важни срещи – с външния министър в Сана, с неговия заместник. В неделя - с председателя на парламента и двама от неговите заместници. В понеделник - с председателя на Сената (горната камара на парламента). Всички тези срещи са необходими, защото доводите, които излагам, се включват в протокола от разговорите и се информира президентът. Решението дали българите да бъдат пуснати, не се взима еднолично.  

Надявам се да се видя и с други високопоставени лица, от които зависи освобождаването на Любомир и Данаил. Един от тях е президентът в Сана, каза евродепутатът. На него също ще му предаде писмо от роднините на двамата българи. 

В срещите излагам само хуманитарни аргументи, а именно – че една неправда по света не може да бъде поправена с друга неправда. Както и че Любомир Чанев, и Данаил Веселинов нямат нищо общо с конфликта в Палестина, в Газа. България е признала Палестинската държава още през 1988 г.  

Те имат здравословни проблеми, получават храна и лекарства, но психологическият стрес, заради неизвестността какво може да се случи с тях във всеки момент, е огромен. Намират се в пристанищния град на Червено море Ходейда, където падат снаряди. Това е, на практика, зона на военни действия. Срещнах се с тях не на кораба Galaxy Leader. Хутите ги държат в помещение от съображение за сигурност. Те ми казаха, че вероятността корабът да бъде ударен с ракета е по-голяма и затова ги държат отделно, разказа евродепутатът. 

Властите ме питат „Какво можем още да им дадем?“ „Свобода! Дайте им свобода“, им отговарям аз. Хутите казват, че те не са в тяхната власт, а във властта на Хамас. Освен двамата българи, там са и един гражданин на Румъния, трима украинци и филипински граждани, сподели Елена Йончева. 

Тя припомни, че на срещата с Любомир и Данаил в четвъртък присъства и външнополитическият съветник на президента на Върховния политически съвет Махди Ал-Машат, който потвърди, че аргументите, които представя пред местните власти се чуват и „обмислят тяхното освобождаване“. 

На въпрос от БНР дали капитанът и старши помощник-капитанът, дори и да бъдат освободени, трябва да останат в Йемен, защото по морските правила последни напускат кораба, тя обясни, че се е консултирала с експерти по темата. Според тях ситуацията вече е извън морските правила. Капитанът и помощник-капитанът от десет месеца нямат контрол върху кораба и не го управляват. Дори не е ясно в какво техническо състояние е „Galaxy Leader“. Ако са свободни, те не могат да се качат на него и да отплават, защото вече нямат управленски функции. 

Евродепутатът разказа за дългата подготвителна работа и усилията да стигне до Йемен. Това е хуманитарна мисия, която е организирана активно още от месец март т.г. Тогава успях да вляза в контакт с външния министър на правителството на хутите в Сана. Проведох няколко телефонни разговори с него относно освобождаването на Любомир и Данаил. Първият ми опит да стигна до Йемен при хутите през май беше неуспешен, каза тя. И допълни, че през май в Аман се е срещнала с трима посланици на държави членки на ЕС с молба да й съдействат в тази хуманитарна мисия. 

Организацията на хуманитарна мисията е сложен дипломатически процес, в който роля играе и ООН. Засегнатата държава, в случая – България, трябваше да даде своето съгласие. България потвърди пред ООН, че отивам на хуманитарна мисия, за което искам да благодаря на премиера Димитър Главчев. И да, българското външно министерство ме предупреди за огромните рискове, които крие за мен тази мисия, разказа Елена Йончева. „Но и като журналист, и като политик подходът ми винаги е бил да събера достатъчно информация от достоверни източници по дадена тема. Източници, които са на терен. И анализът ми беше, че такава хуманитарна мисия е напълно възможна. Риск, който може да се поеме и ситуацията го потвърждава. Изключително щастие е и удовлетворение да мога да стигна до Любомир и Данаил.“ 

За да стигнете до тази част на Йемен трябва да имате достъп и разрешение от няколко сили. Да разговаряте и убедите властите в Сана, където са хутите. Трябва да разговаряте и убедите официалните йеменски власти. И да имате разрешение от ООН, които от своя страна трябваше да получат одобрение от силите на Коалицията с основна роля на Саудитска Арабия в нея, допълни детайли тя.  

От началото на годината два пъти говорих лично с Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по външна политика, за ситуацията с българските граждани. Разменихме и кореспонденция. В пленарната зала в Страсбург се обърнах към него – „Ако това бяха граждани на голяма държава от ЕС, едва ли щяха вече месеци наред да не могат да се върнат у дома“. Това коментираха и в неофициални разговори с мен колеги от Европейския парламент, сподели Елена Йончева. 

Попитана от Нова тв дали председателят на ДПС Делян Пеевски е бил информиран за мисията й, Елена Йончева, която е избрана за евродепутат от листата на движението, заяви: „Да, информирала съм българските институции, Жозеп Борел, както и господин Делян Пеевски още преди месеци, когато подготвях мисията. Неговият отговор гласеше: „Направи каквото е необходимо, за да върнем нашите момчета“. 

Като европейски депутат аз представлявам и защитавам интересите на българските граждани, каза тя. 

Автор на статията:
Александър Дечев
Елена Йончева евродепутат Елена Йончева Сана Елена Йончева Йемен Сана Йемен пленени моряци пленени български моряци пленени моряци Йемен
0 коментара
fallback
fallback