Варна 16°
fallback
Свят
13:20 | 19 септември 2024
Обновен: 02:12 | 20 септември 2024

Фон дер Лайен отива на крака при Зеленски

Двамата ще обсъдят какво е нужно на Украйна в навечерието на зимата

По материала работи: Александър Дечев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че утре ще пътува до Киев, за да обсъди с украинския президент Володимир Зеленски нуждите на неговата страна в навечерието на зимата. Фон дер Лайен отбеляза, че голяма част от украинската енергийна инфраструктура е унищожена от руските въздушни удари и за възстановяването й ще послужат средствата, придобити от печалбите от запорираното в ЕС руско имущество по силата на европейските санкции.

По нейните думи ЕС е готов да предостави на Киев още 160 милиона евро за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната мрежа. От началото на руското военно нападение преди две години ЕС е осигурил над два милиарда евро подкрепа за покриване на нуждите от енергия на Украйна, добави тя.

Според председателя на ЕК осигурената подкрепа, включително със свързването на електропреносните мрежи на ЕС и на Украйна през 2022 г., покрива около 25 на сто от зимното потребление на нападнатата страна. Фон дер Лайен уточни, че руските удари са унищожили 80 на сто от украинските ТЕЦ и 1/3 от ВЕЦ в страната. 

Автор на статията:
Александър Дечев
Урсула фон дер Лайев Европейска комисия еврокомисия Урсула фод ред Лайен Урсула фод ред Лайен Зеленски Урсула фод ред Лайен Украйна Украйна Русия война Украйна Урсула фод ред Лайен
0 коментара
fallback
fallback