IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Свят
09:15 | 25 август 2024
Обновен: 11:31 | 11 септември 2024

Извънредно положение в Израел: Хизбула атакува с над 320 ракети и дронове

Атаката е в отговор на убийството на Фуад Шукр

По материала работи: Слав Велев
Извънредно положение в Израел: Хизбула атакува с над 320 ракети и дронове

48 часа извънредно положение е обявено в Израел. Ливанското шиитско движение Хизбула започна обстрел по израелска територия с ракети и дронове. По данни на движението са изстреляни над 320 ракети Катюша към Израел.

По-рано израелски изтребители са нанесли въздушни удари по територията на Ливан, за да предотвратят готвено ракетно нападение срещу израелска територия.

Полетите на летище „Бен Гурион“ в Тел Авив бяха отменени за кратко и после възобновени, а израелското правителство се събра на заседание преди час. От Хизбула обявиха официално, че е завършена първата фаза от атаката срещу Израел в отговор на убийството на Фуад Шукр - вторият човек в йерархията на движението в Бейрут миналия месец. Според движението при ударите са поразени 11 израелски военни обекта, предаде БНТ.

Израелските власти предупредиха жителите в района на южен Ливан, където Хизбула оперира, да напуснат незабавно. Обявяването на извънредно положение в Израел позволява на властите да ограничават движението на цивилни. Агресията на Хизбула рискува да въвлече народа на Ливан и целия регион в пълномащабна война, предупредиха от израелската армия. Съединените щати и Израел са в непрекъсната комуникация, обявиха от Белия дом. Американският министър Лойд Остин разговаря с израелски си колега Йоав Галант. Пентагонът обяви, че Съединените щати са готови да подкрепят Израел.

Коментари

Новини Варна