IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
08:15 | 31 юли 2024
Обновен: 06:55 | 8 септември 2024

Убит е Исмаил Хания

Политическият лидер на Хамас е ликвидиран в Техеран

По материала работи: Слав Велев
Убит е Исмаил Хания

Исмаил Хания

Политическият лидер на Хамас Исмаил Хания е убит. Това потвърдиха от радикалната палестинска групировка. По данни на Хамас Хания е ликвидиран след участие в церемонията по встъпване в длъжност на новия ирански президент Масуд Пезешкиан, който положи клетва във вторник.

Кой е Исмаил Хания?

През 80-те години Исмаил Хания е един от изявените членове на Хамас. Лежал е три години в затвор в Израел, след като през 1989 година Тел Авив потушава първото Палестинско въстание. През 1992 година е изпратен в изгнание в т.нар. ничия земя между Израел и Ливан. Заедно с него са и други лидери на Хамас.
През 2006 година е избран за премиер на Палестинската автономия от президента Махмуд Абас, след като Хамас печели изборите. Година по-късно е отстранен от поста, след седмица насилие в Газа, довела до отстраняването на партията на Абас - "Фатах" от анклава.

Хания отхвърля уволнението си като "противоконституционно" и подчертава, че "правителството му няма да изостави отговорностите, които има към палестинския народ" и продължава да упрялва в Газа. 

Избран е за политически лидер на Хамас през 2017 година. През 2018 година Държавният департамент на САЩ обявява Исмаил Хания за терорист. През последните години той живее в Катар.

Според информацията е атакувана резиденцията на Хания в Техеран. Иран вече заяви, че разследва "покушението" срещу Хания и скоро се очакват резултати. Исмаил Хания е лидер на палестинската групировка Хамас от 2017 година.

Бил е министър-председател на Палестинската автономия. За да осигури правителство на единството между Хамас и „Фатах“, през 2007 година подава оставка.

Коментари

Новини Варна