IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
13:20 | 28 юли 2024
Обновен: 01:50 | 18 септември 2024

Ракета уби 12 деца и тийнейджъри на футболно игрище в окупираните Голански възвишения

Израел обещава да удари силно „Хизбула"

По материала работи: Слав Велев
Ракета уби 12 деца и тийнейджъри на футболно игрище в окупираните Голански възвишения

Снимка: iStock

Израел заяви, че ще нанесе силен удар срещу "Хизбула", след като обвини подкрепяната от Иран групировка, че е убила 12 деца и тийнейджъри при ракетна атака на футболно игрище в окупираните от Израел Голански възвишения, съобщава Reuters.

Хизбула отрече каквато и да е отговорност за атаката срещу Мадждал Шамс, най-смъртоносната в Израел или анексираната от Израел територия, откакто атаката на Хамас на 7 октомври предизвика войната в Газа , която оттогава се разпространи на няколко фронта.

Премиерът Бенямин Нетаняху приключи посещението си в Съединените щати по-рано и се очаква да кацне в Израел по-късно в неделя и да свика своя кабинет по сигурността в неделя следобед, за да обсъди отговора на Израел.

Футболният терен беше ударен в събота вечерта. Хизбула по-рано обяви, че е изстреляла ракети срещу израелски военни обекти, но бързо отрече да е замесена в атаката срещу Мадждал Шамс, заявявайки, че няма „абсолютно нищо общо с инцидента и категорично отрича всички неверни твърдения в това отношение“.

„Противно на отричанията, Хизбула е субектът, който е недвусмислено отговорен за вчерашното клане“, каза израелското външно министерство. „Ракетата, която уби нашите момчета и момичета, беше иранска ракета и Хизбула е единствената терористична организация, която има такива в арсенала си.

Израелските военни съобщиха, че изстрелването на ракетата е извършено от район, разположен северно от село Чебаа в Южен Ливан.

Израелската армия заяви, че е ударила поредица от цели на Хизбула дълбоко в Ливан през нощта, но всякакви широкомащабни операции вероятно ще изискват одобрение от кабинета по сигурността.

Коментари

Новини Варна