IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
17:00 | 23 юли 2024
Обновен: 04:06 | 7 септември 2024

Акули на кокаин плуват край Бразилия

Морските обитатели могат да бъдат засегнати от дрогата, изхвърлена във водата от контрабандисти, като в района на Флорида, Южна и Централна Америка са открити тонове наркотици

По материала работи: Слав Велев
Акули на кокаин плуват край Бразилия

Учените твърдят, че акулите във водите край бреговете на Бразилия са дали положителен резултат за кокаин.

Изследователите отдавна предполагат, че морските обитатели могат да бъдат засегнати от наркотици, изхвърлени във водата от контрабандисти, като в района на Флорида, Южна и Централна Америка са открити тонове кокаин.

Проучване на фондация „Освалдо Круз" в Бразилия установи, че акулите действително са засегнати от веществата, замърсяващи океана.

Учените са направили дисекция на 13 диви бразилски акули, закупени от малки риболовни кораби, тъй като тези видове прекарват целия си живот в крайбрежните води и следователно е най-вероятно да бъдат засегнати от замърсяването.

След това мускулната и чернодробната тъкан са изследвани със стандартна техника, наречена течна хроматография с тандемна масспектрометрия - при която молекулите се разделят в течност - за търсене на кокаин и бензоилекгонин, основният метаболит в наркотика.

Учените установяват, че всичките 13 акули са положителни за веществото, като концентрацията му е 100 пъти по-висока от тази, регистрирана досега при други водни обитатели.

Това е първото проучване, което установява наличието на кокаин в свободно отглеждани акули, и установява, че веществото е по-разпространено в мускулната тъкан, отколкото в черния дроб на акулите, пише Вести.

Въпреки това в проучването се казва, че областта на изследванията е „много ограничена" и въздействието на кокаина или бензоилекгонина върху водните организми не е напълно известно.

Изследването е публикувано в изданието Science of the Total Environment.

През юни миналата година бреговата охрана на САЩ конфискува в Карибско море и Атлантическия океан повече от 6 400 кг кокаин на приблизителна стойност 186 млн. долара.

Коментари

Новини Варна