IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
11:40 | 15 юли 2024
Обновен: 17:32 | 7 септември 2024

Тръмп: Трябваше да съм мъртъв

Пожарникар е убитият при стрелбата срещу бившия президент на САЩ, двамата пострадали вече са в стабилно състояние

По материала работи: Слав Велев
Тръмп: Трябваше да съм мъртъв

Снимката на Тръмп, вдигнал предизвикателно юмрук, докато агентите го извеждат, попадна на първите страници на вестниците по света и се разпространи вирусно в социалните мрежи

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви пред "Ню Йорк Поуст", че "е трябвало да бъде мъртъв", след като оцеля при опит за покушение, който той определи като "много сюрреалистично преживяване".

"Не трябваше да съм тук, трябваше да съм мъртъв", каза Тръмп в интервю за "Поуст" на борда на самолета си на път за Милуоки за Националния конгрес на Републиканската партия, където трябва да бъде утвърден като кандидат за президент на партията, предаде NOVA.

Той разказва за това "много сюрреалистично преживяване" с бяла превръзка на дясното си ухо. 78-годишният Тръмп беше улучен в ухото от стрелец на предизборен митинг в събота.

Той остана с окървавено лице, докато един случаен наблюдател беше убит, а други двама души бяха ранени. Тръмп заяви, че е щял да бъде мъртъв, ако не е наклонил леко главата си надясно, за да прочете таблица за нелегалните имигранти, докато е говорил на митинга. "За късмет или за Бога, много хора казват, че за Бога е, че все още съм тук", каза той.

Той похвали агентите на "Сикрет сървис" за това, че са убили стрелеца."Те го ликвидираха с един изстрел право между очите", каза той. И добави: "Свършиха фантастична работа. Това е нереално за всички нас".

Снимката на Тръмп, вдигнал предизвикателно юмрук, докато агентите го извеждат, попадна на първите страници на вестниците по света и се разпространи вирусно в социалните мрежи. "Много хора казват, че това е най-емблематичната снимка, която някога са виждали", каза бившият президент и добави: "Те са прави и аз не умрях. Обикновено трябва да умреш, за да имаш емблематична снимка".

Тръмп заяви, че след покушението срещу него е пренаписал речта, която е подготвил за конгреса на републиканците. Той каза, че е "подготвил изключително тежка реч" за "ужасното управление на Байдън. Но я захвърлих" за такава, която се надява, че ще "обедини страната ни. "Но не знам дали това е възможно. Хората са много разделени", подчертава той. 

Пожарникарят Кори Комператоре е мъжът, който беше убит при опита за покушение срещу Доналд Тръмп, каза в неделя губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро.

"Той загина, опитвайки се да защити семейството си", посочи Шапиро, а Щатската полиция потвърди самоличността на жертвата. 

„Кори беше запален поддръжник на Тръмп и се вълнуваше, че може да присъства на митинга. Говорих със съпругата и двете му дъщери. Помолиха ме да споделя с всички вас, че Кори е загинал като герой. Той се е хвърлил върху близките си, за да ги защити", заяви Шапиро.

Той е наредил знамената да бъдат свалени наполовина в памет на Комператоре. Президентът Джо Байдън пък изрази съболезнованията си на семейството на убития пожарникар.

Още двама души бяха тежко ранени при инцидента - Дейвид Дъч, на 57 години от Ню Кенсингтън, и Джеймс Копенхавър, на 74, от Муун Тауншип. Те са в стабилно състояние, каза щатската полиция в прессъобщение.

Чуков: И без атентата Тръмп ще спечели изборите

Дъч е комендант в Лигата на морската пехота на Пенсилвания, в организацията в окръг Уестморланд. Заместник-командирът Мат Попович каза във Facebook, че Дъч е претърпял две операции, след като е бил „прострелян в черния дроб и гърдите“.

Коментари

Новини Варна