IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 32°
Свят
13:20 | 2 юли 2024
Обновен: 13:53 | 4 юли 2024

Годишната инфлация в еврозоната се забавя до 2,5 на сто през юни

Най-значително годишно увеличение през юни се очаква да бъде отчетено при цените на услугите

По материала работи: Александър Дечев
Годишната инфлация в еврозоната се забавя до 2,5 на сто през юни

Темпът на нарастване на цените в еврозоната се забавя до 2,5 на сто на годишна основа през юни (спрямо същия месец на 2023 г.) от 2,6 през май. Това сочи предварителната оценка на европейската статистическа агенция Евростат. Тези данни са в съответствие с предвижданията на анализаторите, отбелязват световните агенции, цитирани от БТА.

Най-значително годишно увеличение през юни се очаква да бъде отчетено при цените на услугите (4,1 на сто), като темпът остава без промяна спрямо май. И при промишлените стоки не се очаква промяна на темпа на поскъпване (0,7 на сто).

Повишаването на цените на храните, напитките и тютюневите изделия в еврозоната се забавя до 2,5 на сто на годишна основа при 2,6 на сто през предишния месец.

Забавяне при поскъпването се очаква и при енергийните продукти - до 0,2 на сто при 0,3 на сто през май.

Предварителните данни на Евростат сочат, че най-висока годишна инфлация, отчитаща Индекса на хармонизираните потребителски цени (HICP), сред страните от валутния съюз през юни се очаква в Белгия (5,5 на сто), следвана от Испания (3,5 на сто), Хърватия и Нидерландия (по 3,4 на сто). 

Най-ниска годишна инфлация е прогнозирана за Финландия (0,6 на сто), Италия (0,9 на сто) и Литва (1 на сто).

Окончателните данни за инфлацията в еврозоната през юни се очаква да бъдат обявени на 17 юли 2024 г.

Коментари

ELENA90 ( преди 2 дни )
В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет. Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93 @gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна