IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
14:00 | 8 юни 2024
Обновен: 17:36 | 16 септември 2024

ООН добави армията на Израел в „черен списък“

В него са извършителите на правонарушения срещу деца по време на конфликт

По материала работи: Слав Велев
ООН добави армията на Израел в „черен списък“

Армията на Израел беше вкарана в черен списък с организации и институции, които извършват престъпления срещу деца. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е вписал израелската армия. В същия списък вече са и радикалните палестински организации „Хамас” и „Ислямски джихад”. Решението трябваше да бъде обявено по-късно, но посланикът на Израел публикува запис на обаждането на Гутериш, с което страната се уведомява преди официалното разгласяване. От ООН уточниха, че в последните 20 години никоя страна не е записвала и публикувала служебните обаждания на генералния секретар, които се правят по-скоро като знак на уважение, предаде NOVA.

„Аз съм крайно шокиран и отвратен от това срамно решение на генералния секретар. Знаете, че израелската армия е най-моралната армия на света. Това е безпринципно решение, което помага на терористите и награждава „Хамас”. Единственият, който влиза в черен списък днес е генералния секретар. Не го е срам”, каза, посланик на Израел в ООН  Гилар Ердан.

Глобалният списък е включен в доклад за децата и въоръжените конфликти, който се очаква да бъде представен на Съвета за сигурност на ООН на 14 юни.

Коментари

Новини Варна