Варна 25°
fallback
Свят
16:15 | 1 юни 2024
Обновен: 16:45 | 28 септември 2024

Юни'24: Рекордни жеги в Индия, потоп в Германия

Температура от 52,9 градуса бе отчетена в Делхи, 100 л/кв.м в Баден-Вюртемберг, на места е наредена незабавна евакуация

По материала работи: Слав Велев

1300 домакинства в градчето Мекенбойрен, провинция Баден-Вюртемберг, бяха посъветвани незабавно да се евакуират

Рекордни жеги в Индия, потоп в Германия така започна юни месец тази година.

Регистрираната през тази седмица рекордна температура в столицата Ню Делхи от 52,9 градуса по Целзий е отчетена с 3 градуса по-висока, отколкото е била в действителност, съобщи индийското правителство, като посочи, че метеорологичен датчик е дал грешка, предаде Ройтерс.

Индийската метеорологична служба (ИМС) е проучила показанията от сряда на метеорологичната станция в Мунгешпур, гъсто населен район на Делхи, „и е установила отклонение на сензора с 3 градуса“, каза министърът на науките за земята Кирен Риджиджу.

„Вече са въведени коректните стойности“, каза министърът, като сподели заключението на проектодоклада за най-високото за всички времена показание в социалната мрежа „Екс“. Той не посочи коригираната цифра за температурата в сряда.

В изявление на ИМС се казва, че максималната температура, отчетена от метеорологичната станция в Мунгешпур, „не е вярна поради неправилно функциониране на сензора“.

Въпреки това изглежда, че рекордът на града за горещина все още остава подобрен.

Две метеорологични станции в столицата съобщиха за температури от 49 и 49,1 градуса в сряда. От ИМС уточниха, че тези две станции са били проверени и не са отчели грешки в сензорите.

Най-високата температура, регистрирана преди това в Ню Делхи, е била 48,4 градуса през май 1998 г., се казва в проектодоклада на ИМС.

Силни горещини изпепеляват части от Индия от няколко дни.

Най-малко 33 души, включително дежурни служители по време на избори, починаха вчера от предполагаем топлинен удар в щатите Утар Прадеш и Бихар на север и Одиша на изток.

Порои предизвикаха мащабни наводнения в Южна Германия. 1300 домакинства в градчето Мекенбойрен, провинция Баден-Вюртемберг, бяха посъветвани незабавно да се евакуират заради още очаквани проливни дъждове.

Според синоптици само за ден над района са паднали 100 литра дъжд на квадратен метър. Съобщава се за наводнени пътища. В градче близо до Аугсбург водата е заляла жп прелез. 

Нивото на водата по южния бряг на река Дунав се е повишило заради пороите, посочват местните власти. На много места в страната е издадено предупреждение за очаквани гръмотевични бури и порои, които могат да предизвикат наводнения.

Автор на статията:
Слав Велев
Баден-Вюртемберг Германия Индия време прогноза юни 2024 жеги дъждове потоп рекорт горещини Одиша станция Мунгешпур
0 коментара
fallback
fallback