Варна 18°
fallback
Свят
15:00 | 4 ноември 2023
Обновен: 20:32 | 22 септември 2024

Алабама разреши екзекуция на престъпници с азотен газ

Решението е на Върховния съд на US щата

По материала работи: Ставри Таргов

Върховният съд на US щата Алабама упълномощи държавни служители да извършат първата екзекуция на затворник в САЩ чрез задушаване с азотен газ, предаде Ройтерс.

През август главният прокурор на Алабама - републиканецът Стив Маршал, поиска от съда да разреши на щата да екзекутира с газ Кенет Смит, осъден за убийство през 1988 г.

Смъртоносното обгазяване включва поставяне на маска на лицето на осъдения, свързана с цилиндър с азот, така че той да бъде лишен от кислород, който поддържа телесните му функции, и така да причини смърт.

Азотът съставлява 78% от въздуха, който човек диша, но е безобиден, когато се вдишва заедно с кислород. Привържениците на този метод за екзекуция твърдят, че той е безвреден, но противниците му го определят като експеримент с хора.

58-годишният Смит е един от двамата мъже, осъдени за поръчковото убийство в Алабама на Елизабет Сенет - съпруга на пастор. Именно той поръчал смъртта на жена си, защото бил затънал в дългове и искал да получи застраховката є живот.

Пасторът платил по 1000 долара на двамата килъри, а седмица след убийството на съпругата си се самоуби.

През ноември 2022 г. планираната екзекуция на Смит със смъртоносна инжекция бе отменена, след като служителите, които трябваше да я изпълнят, не успяха да намерят подходяща вена в тялото на осъдения, за да поставят инжекцията, пише "Труд".

Автор на статията:
Ставри Таргов
Алабама смъртни присъди азотен газ
0 коментара
fallback
fallback