IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
14:40 | 20 септември 2022
Обновен: 16:42 | 21 септември 2024

Една запалена цигара и... Мияч унищожи 600 коли, сред тях Mercedes-и

Наказанието - 18 месеца затвор и само $72 900 глоба

По материала работи: Ставри Таргов
Една запалена цигара и... Мияч унищожи 600 коли, сред тях Mercedes-и

Една запалена цигара на неподходящото място и в неподходящото време може да струва на човек цял живот страдания. За такъв нагледен случай съобщиха медии в Корея, където мияч на коли унищожи над 600 машини, включително 100 от тях Mercedes.

Случаят е отпреди година, но едва сега стана ясна присъдата на злосторника – 18 месеца затвор и само $72 900 глоба. Как се стига до съсипването на толкова много автомобили?
 
Осъденият 31-годишен мияч на коли, на когото името не се съобщава според законите в страната, извършвал услуги с „баничарка“ на място. В неговия ван има цилиндър с втечнен пропан-бутан (LPG), който е използван за производство на пара под високо налягане за измиване на превозни средства.

Миячът е изпратен да работи в подземен гараж на луксозен жилищен блок в южния град Чеонан. Там запалил цигара, без да забележи, че вентилът на цилиндъра е бил отворен. Така предизвикал огън на своя автомобил, който обаче поради изтичането на силно експлозивния LPG във въздуха предизвиква пожар, който след това се разраства.

Пожарът причинил щети на стойност 3,1 милиона долара на сградата и на повече от 600 машини, включително 100 автомобила Mercedes-Benz и 70 други луксозни коли.

Подпалвачът е осъден за неволно запалване на огън и ще плати само $72 900 от общата сума, защото това е максималната, покрита от застрахователната му полица.

Неговият адвокат пледира, че той не е знаел, че бутилката с пропан-бутан в мобилната автомивка „Ела у дома“ е била отворена и е изтичал газ във въздуха. И съжалява, че е причинил сериозни щети и сега може да му се наложи през целия си живот да плаща за тях.

Съдията счита, че мъжът е пряко отговорен за пожара, защото не е изпълнил заповедите на шефа си да затвори вентила, преди да влезе в мазето на блока, след като е приключил работа на друго място.

Смекчаващ фактор за присъдата е фактът, че няма пострадали други хора, освен самият мияч, който е получил изгаряне трета степен. Той признава, че се е опитал да пуши близо до цилиндъра, но настоява, че втечненият газ е изтекъл по неизвестни причини и следователно той не е пряко отговорен за експлозията. Съдът даде условна присъда и на 34-годишната операторка на мобилната автомивка, пише automedia.investor.bg

Коментари

Новини Варна