Варна 17°
fallback
Свят
15:20 | 24 август 2022
Обновен: 22:31 | 20 септември 2024

Близо 1000 деца са убити или ранени за 6 месеца в Украйна

Войната оставя и невидими рани

По материала работи: Ставри Таргов

Децата и семействата от Украйна вече шест месеца живеят сред разрушения или са принудени да напуснат домовете си. От началото на войната в Украйна през февруари т.г. най-малко 972 деца са убити или пострадали от насилието, показват данните на ООН. Това означава, че средно всеки ден 5 деца губят живота си или са ранени от военните действия.

„Както при всяка война, безразсъдните решения на възрастните поставят децата в огромен риск. Военните действия от този вид няма как да не нанесат огромни вреди на децата“, заяви Катрин Ръсел, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

Освен ужаса, че деца са убивани и ранявани при нападения, войната оставя и невидими рани. Почти всяко дете в Украйна е подложено на силен стрес, а бягащите от насилието са в значителен риск от разделяне от семейството, насилие, злоупотреби, сексуална експлоатация и трафик на хора.

Шест месеца след началото на войната децата продължават да се борят със страха, тревожността и скръбта от загубата на близки, разделянето от семейството, принудителното напускане на дома. Това прави още по-необходими усилията в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите и изграждането на устойчивост.

УНИЦЕФ ще продължи да подкрепя децата от Украйна както вътре в страната, така и в приемащите бежанци съседни страни, включително и България, която се включи активно в отговора на кризата. УНИЦЕФ България и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) създадоха 6 центъра за подкрепа на бежанци от Украйна „Синя точка“ (Blue Dot), в които те могат да получат информация, психологична подкрепа и правни съвети, както и да бъдат насочени към услуги.

Скорошното начало на новата учебна година също напомня колко много са изгубили децата в Украйна. Насилието доведе до сътресения в образователната система, като по данни на УНИЦЕФ 1 от всеки 10 училища  е било засегнато или напълно разрушено. 

„Всички деца трябва да са в училище и да имат достъп до обучение. Децата в Украйна и тези, които са напуснали страната, бягайки от войната, не са изключение. В България УНИЦЕФ заедно с Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването и партньорски организации, стартира информационни срещи, които целят да разяснят на семействата от Украйна как могат да запишат децата си на училище и детска градина в България, за да направят информиран избор“, каза Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

За първите две седмици от старта на кампанията на УНИЦЕФ „Добре дошли в училище в България“ стотици украински семейства получиха информация за стъпките за включване на децата в българската образователна система.

„Записването в българско училище или детска градина ще даде възможност на децата от Украйна да учат и общуват със своите връстници в България, да се развиват и да получат допълнителна подкрепа в училищна среда“, допълни Кристина де Бройн.

Хуманитарната криза отключи огромна международна солидарност към хората, пострадали от войната. УНИЦЕФ благодари на всички дарители от България, които подкрепиха децата и семействата от Украйна.

УНИЦЕФ продължава да призовава за незабавно спиране на огъня в Украйна, така че всички деца да бъдат защитени. Децата от Украйна спешно се нуждаят от сигурност, стабилност, достъп до безопасно образование, услуги за закрила на детето и психосоциална подкрепа. И най-вече – от мир.

Автор на статията:
Ставри Таргов
деца Украйна война
1 коментара
fallback
fallback