IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Свят
16:40 | 7 февруари 2022
Обновен: 21:46 | 14 октомври 2024

Въоръжават руските атомни подводници със страховити торпеда (Видео)

Те развиват по-висока скорост и откриват по-добре подводни цели

По материала работи: Ставри Таргов
Въоръжават руските атомни подводници със страховити торпеда (Видео)

Обещаващи електрически торпеда УЭТ-1 през следващите години ще влязат на въоръжение в руски атомни подводници от редица проекти. Това съобщи за ТАСС източник във военно-промишления комплекс.

„В близко бъдеще се планира оборудването на някои проекти на атомни подводници с най-новите торпеда УЭТ -1“, каза той.
 
Събеседникът на агенцията отбеляза, че процесът по преоборудване на руски атомни подводници с най-новите торпеда ще започне, след като те бъдат напълно оборудвани с дизел-електрически подводници от типовете „Варшавянка“ (проект 636.3) и „Лада“ (проект 677).
 
ТАСС няма официална информация по този въпрос.

Преди ТАСС съобщи, че производството на торпеда УЭТ -1 ще се увеличи от 2023 г. През 2018 г. беше съобщено, че до 2023 г. руското министерство на отбраната ще закупи 73 електрически торпеда от този тип.

УЭТ -1 е ново универсално електрическо торпедо с калибър 533 мм с подобрени бойни и технически характеристики. То ще замени остарялото електрическо торпедо УСЭТ-80. Торпедото има по-висока скорост и по-добро откриване на подводни цели.

Сред характеристиките на новия продукт е възможността за откриване на следите на надводните кораби и възможността за плавно регулиране на скоростта, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна