IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
15:00 | 5 септември 2021
Обновен: 14:58 | 11 септември 2024

Пандемията затвори 8 700 магазина на Острова

Най-сериозно са пострадали търговските обекти за дрехи

По материала работи: Ставри Таргов
Пандемията затвори 8 700 магазина на Острова

Във Великобритания повече от 8700 магазини, предимно от големи вериги, или средно по 50 на ден, са затворили по британските улици и търговски центрове през първите 6 месеца тази година заради ефекта от пандемията и променящите се навици на пазаруване, показва проучване.

Проучването, направено по поръчка на адвокатската фирма PwC, обхваща освен търговията на дребно и по-широк кръг дейности, включващ ресторанти, кафенета, банки и фитнес центрове.

Въпреки сгромолясването на някои цели известни търговски вериги все пак се отчита, че има по-малко затворени магазини от миналата година, без да се взема предвид, че до края на тази остават почти четири месеца.

Най-сериозно са пострадали центровете на градовете, а в тях магазините за продажби на дрехи.

Рухването на империята на сър Филип Грийн например, е довела до изчезването на известни марки, включително TopShop и Dorothy Perkins, от търговските улици.

Повече от 120 универсални магазини са затворили врати. Затворени са много автосалони, къщи за залагания и клонове на банки, което също е доказателство за промяната на начина на пазаруване, смятат провелите проучването.

Има и куриозни случаи, като например отварянето на хлебарница в затворен банков клон.

По-добро е положението в търговските центрове и паркове като основен дял за това имат супермаркетите, магазините от типа „Направи си сам“ и магазините за мебели. Има признаци обаче за намаляване на темповете на затваряне на магазини и надежди за възстановяване на търговията на дребно, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна