IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
09:00 | 24 август 2021
Обновен: 17:57 | 6 октомври 2024

"Цивилни катаджии" – с камера в колата снимат джигитите по пътищата

"Частните шпиони" са наемани от специални фирми

По материала работи: Ставри Таргов
"Цивилни катаджии" – с камера в колата снимат джигитите по пътищата

За да се справят с превишената скорост по пътища в Европа, във все повече страни се назначават шофьори с частните си автомобили да снимат нарушителите.

Помощниците на пътните полицаи са оборудвани със специални камери и трудно могат да бъдат забелязани. "Частните шпиони" са наемани от специални фирми, като годишното заплащане е от 22 000 евро плюс ваучери за храна.

"Цивилните катаджии" се появяват във Франция през 2017 г. и се превръщат в голям хит. В сравнение с полицаите, които прекарват средно малко повече от час на ден в засичане на нарушители по пътища и магистрали, частните лица шофират повече от пет часа на ден. Те заснемат от колите си 365 дни в годината по всички пътища на Франция.

Карат обикновени коли като Peugeot 308, Renault Megane, Volkswagen Passat, Skoda Octavia без отличителни знаци. Тези превозни средства имат радари, скрити под регистрационните табели, а една камера е инсталирана в самата кола, над централната конзола. Във Франция работят над 385 частни пътни полицаи.

"Шпионите" само записват нарушенията и данните се предават в полицията, която пише глобите. Не се изискват специални квалификации за шофьорите, освен шофьорска книжка. Всяка компания обхваща определен регион, а частните ченгета регистрират до 20 пъти повече глоби от редовите пътни полицаи.

До края на годината те ще работят във всички части на Франция, с изключение на Париж в южната част на страната и Корсика, а от 2023 г. ще бъдат широко разпространени в цялата страна, пише 24 часа.

Коментари

анонимен ( преди 3 години )
Така трябва,но да оправят и маркировката и прекалено многото ограничения по пътищата за да не се изнервят водачите
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна