IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
19:10 | 27 април 2015
Обновен: 06:58 | 3 септември 2024

СЗО: Жертвите от земетресението може да достигнат 5000

Мнението е нд д-р Пунам Сингх - регионален директор на Световната здравна организация

По материала работи: Борис Проданов
СЗО: Жертвите от земетресението може да достигнат 5000

Броят на жертвите от земетресението в Непал може да достигне 5 хиляди, а този на ранените - около 10 хиляди заяви д-р Пунам Сингх - регионален директор на Световната здравна организация за Югоизточна Азия.

 

Тя изрази опасения, че липсата на санитарни условия в района на бедствието може да доведе до разпространение на болести: В момента нещата са добре и ние изпращаме хората в болниците само за случаи, свързани с наранявания. Но в следващите дни могат да възникнат чревни разстройства, тъй като водата не е безопасна за пиене. Смятаме, че може да има и случаи на малария, ако температурата през нощта се покачи над 20 градуса.Най-малко 25 души са загиналите в Тибет в резултат на  земетресението, съобщава китайската агенция Синхуа.

 

Броят на пострадалите нарасна на 117. В Хималаите пък около 10-ина или повече алпинисти все още остават в неизвестност. Това заяви катерачът Джон Райтър, който е успял да се прибере в Катманду. По думите му, част от хората са изчезнали в района около базовия лагер и лагер едно.

 

Райтър каза още, че тези, които са в основния лагер, по всяка вероятност ще се опитат да слязат утре: Все още има хора в базовия лагер. Те ще останат, защото всеки, който иска да слезе в Катманду точно сега, ще види, че инфраструктурата тук е силно повредена. Няма много неща като вода, хотелски стаи и т.н. Групите ще започнат да слизат от базовия лагер вероятно утре.

Коментари

Новини Варна