IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
17:00 | 31 декември 2020
Обновен: 17:17 | 19 септември 2024

Кучетата могат да надушват и откриват COVID-19 преди PCR тестовете

С тяхна помощ могат да се проверяват стотици хора на час на оживени места като летища и спортни стадиони

По материала работи: Ставри Таргов
Кучетата могат да надушват и откриват COVID-19 преди PCR тестовете

Учени и треньори на кучета от Франция, Ливан и Германия твърдят, че кучетата могат да открият коронавирусна инфекция с почти перфектна точност.
 
Според изследователите кучетата могат да помогнат за овладяване на пандемията, защото с тяхна помощ могат да се проверяват стотици хора на час на оживени места като летища и спортни стадиони.
 
Освен това обучението им е по-евтино от конвенционалните методи за тестване като PCR тест.
 
Повечето от тези констатации все още не са рецензирани и публикувани, което затруднява по-широката научна общност да оцени твърденията.
 
Обоняние за чудо и приказ
 
Хората се възползват от превъзходното обоняние на кучетата от десетилетия. Носовете на кучетата имат 300 милиона рецептори за миризма, в сравнение с 5 или 6 милиона при хората.
 
Това им позволява да откриват съвсем малки концентрации на миризма, които хората не могат. Обучени кучета могат да откриват успешно огнестрелни оръжия, експлозиви и наркотици.
 
Досега учени успешно са обучили кучета да откриват някои видове рак и малария, но животните не се използват редовно за тази цел.
 
Изследователите все още не знаят със сигурност по какво точно кучетата разпознават болестите. При някои заболявания човешкото тяло отделя специфични летливи органични съединения, които лесно се изпаряват, и отделят аромат, който кучетата могат да подушат.
 
Предишни проучвания на вируси, различни от SARS-CoV-2, показват, че и при вирусни инфекции се отделят подобни съединения.
 
Още в началото на пандемията от Ковид-19 започна обучението на кучета в Обединените арабски емирства, Финландия и Ливан да разпознават Ковид-19 по миризмата на проби от човешка пот. Опити, проведени на летищата в трите държави, показват успех, пише Nature.com.
 
Според данните кучетата във Финландия и Ливан са идентифицирали случаите на Ковид-19 дни преди конвенционалните PCR тестове да дадат положителен резултат.
 
Това предполага, че те могат да усетят инфекцията преди симптомите да се проявят.
 
Кучета, обучени от френски и ливански учени, са били използвани на летището в Ливан при проверка на 1680 пътници. Животните откриват 158 случая на Ковид-19 и всички те са потвърдени от PCR тест.
 
Животните правилно са идентифицирали на 100% всички отрицателните случаи на Ковид-19, а за положителните точността им е 92% , сочи изследването на френските и ливански учени.
 
Учени от екипа на Холгер Волк от Университета по ветеринарна медицина в Хановер, Германия, обучават осем кучета да разпознават Ковид-19. За целта използват проби, взети от устата и трахеята на седем души, хоспитализирани с Ковид-19, и проби на други седем души, които не са заразени.
 
Резултатите от проучването показват, че кучетата са идентифицирали 83% от положителните случаи и 96% от отрицателните.
 
Критиците на проучването обаче смятат, че са използвани проби от твърде малко пациенти. Междувременно учени от Университета на Пенсилвания също установяват, че кучетата могат да различат пробите от урина или пот от хора с Ковид-19 от тези на хора без заболяването.
 
И в трите посочени проучвания обаче имат малък обхват и е необходимо да разширят извадките си, преди по-широката научна общност да може да оцени колко полезни могат да бъдат кучетата в овладяването на пандемията, съобщава Puls.bg.

Коментари

Новини Варна