Варна
fallback
Свят
19:09 | 7 ноември 2020
Обновен: 06:35 | 19 октомври 2024

Джоузеф Байдън е новият президент на САЩ

Демократът ще положи клетва на 20 януари като 46-ия държавен глава

По материала работи: Слав Велев

Снимка: Getty Images

Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП, предаде News.bg.

 

АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях събира общо 284 електорални гласа в Избирателната колегия при необходими минимум 270, за да влезе в Белия дом.

Доналд Тръмп загуби и Байдън ще положи клетва на 20 януари като 46-ия президент на САЩ.

 

По-рано Байдън произнесе послание за единство, търпение и вяра в общия успех и не спомена нито веднъж името на опонента си Доналд Тръмп.

 

Посланието към американската нация от Байдън бе изпълнено с оптимизъм. "Моята отговорност е да представлявам всички американци. (...) Можем да сме опоненти, но не сме врагове", заяви Байдън.

 

"САЩ трябва да се ангажират с по-активна роля в Западните Балкани, като съгласуват политиката си с европейските си партньори". Това заяви Майкъл Карпентър - външнополитически съветник на Джо Байдън днес.

В "Туитър", Байдън написа:

"Работата, която ни предстои, ще бъде тежка, но ви обещавам следното: ще бъда президент на всички американци - независимо дали сте гласували за мен или не. Ще запазя вярата, която сте ми възложили."

 

Също в "Туитър" преди около час настоящият държавен глава Доналд Тръмп написа, че печели убедително.

Това съобщение обаче, както и много други от президента, веднага бе маркирано от сайта като непотвърдено официално.

 

Джоузеф Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в Скрантън, Пенсилвания. Той ще е най-възрастният президент в историята на САЩ.

 

Камала Харис пък влиза в историята на САЩ като първата жена вицепрезидент и първата цветнокожа, която ще заеме висшия пост. Харис е четвъртата жена в президентската битка след Джералдин Фераро през 1984 г., Сара Пейлин през 2008 г. и Хилари Клинтън през 2016 г.

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback