Варна
fallback
Свят
19:51 | 22 януари 2015
Обновен: 05:23 | 23 октомври 2024

Приют за транссексуални отвори врати в Истанбул

Принудени са да проституират, твърди собственикът му

По материала работи: Ставри Таргов

Първият приют за транссексуални в Турция отвори врати в Истанбул, пишe БиБиСи.

Финансирането на приюта е изцяло от дарения, твърди собственикът Ойку Ай. Госпожица Ай е транссексуална жена, която описва себе си като благочестив мюсюлманин. Разказва, че е искала да създаде приюта, за да помогне на други транссексуални хора.

Много от транссексуалните се борят да намерят работно място, като в крайна сметка са принудени да предлагат сексуслуги. „Исках да чистя, не ми позволиха; исках да готвя, не ми позволиха; исках да чистя улиците – пак не ми позволиха“, разказва Ай.

За да финансира проекта си, Ай прави модно шоу, в което дефилират транссексуални. Заедно с даренията успява да събере 44 хил. турски лири или почти 32 хил. лв. „Разплаках се, всичко беше страхотно“, спомня си Ай, която се надява в бъдеще приютът да се разшири.

Активисти твърдят, че транссексуалните остават силно маргинализирана група в Турция. По думите им те нямат друг избор, освен да проституират.

Според организация с нестопанска цел, занимаваща се с проблема, между 2008-а и 2014-а година е имало 37 убийства на транссексуални в Турция, което е най-висок процент за цяла Европа.

След законодателната реформа от миналата година извън закона са престъпления, провокирани от омраза, дискриминация, расова или религиозна нетърпимост. Престъпленията от сексуална омраза обаче не са включени, съобщава Dnes.bg.

Черно море

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback