IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
20:24 | 10 януари 2015
Обновен: 07:28 | 7 септември 2024

Рим удари "здравната мафия"

По заповед на прокуратурата в Рим са арестувани 28 отговорни деятели на местната санитарна власт

По материала работи: Юлиян Атанасов
Рим удари "здравната мафия"


По заповед на прокуратурата в Рим са арестувани 28 отговорни деятели на местната санитарна власт – политици на влиятелни обществени постове, видни мениджъри и медици професионалисти.
Всички те са обвинени от магистратите в корупция и изнудване с цел лично и на приятелски кръгове облагодетелстване – неправомерни деяния, за които според юристи могат да отнесат до 10 г. затвор.
Масираната операция по залавянето на лицата, призвани да се грижат за здравето на жителите на Вечния град, беше осъществена от служители на Финансовата гвардия. 22-ма души от задържаните бяха пратени в затвор, а шестима ще чакат съд под домашен арест.
Поредната акция на правосъдните органи и на силите за сигурност срещу недобросъвестни държавни служители в институциите на италианската столица накара националните медии да заговорят и за наличието и на "здравна мафия" в Рим. Защото само преди месец авторитетни вестници като "Месаджеро", "Република", "Кориере дела сера" и др. обявиха след десетките арести във Вечния град, че той се бил сдобил с чиста проба собствена мафия, която държала под пълен контрол търговете в метрополията за обществено строителство и доставки. И трупала стотици милиони евро печалба благодарение най-вече на оплитането в изтъканите от нея мрежи на силни на деня политици, на които се отплащала с щедро раздавани под масата дебели пачки. Досущ като нея действала и "здравната мафия", която пък успявала да си осигури чрез връзките си по горните етажи на местната и централната власт неоправдано големи парични потоци за строителство на болници, поликлиники, лаборатории, кабинети и др.
Другите сериозни постъпления на мафиотите в бели престилки идвали от рекетирането на строителни предприемачи при издаването на различни санитарни документи, нужни за пуска на завършени обекти. Любопитен е фактът, че в подслушани телефонни разговори "ужилените" строители наричали недобросъвестните служители от здравните служби "бездънни кладенци". Защото за да им станели работите, всеки път трябвало да наливат в нечий джоб солидни суми пари – десет и повече хиляди евро. А само за подновяване на разрешително за ползване на санитарните възли във вече пуснат в експлоатация обект предприемач платил 8500 евро. "Трябваше да ги подготвя в плик за корумпирания лайнар от общинската здравна служба!" – оплакал се той на колега в разговор по телефона, прихванат от финансовите гвардейци.

 

Коментари

Новини Варна