IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
12:31 | 1 ноември 2018
Обновен: 08:43 | 21 септември 2024

Асирийска скулптура, продадена за 31 милиона долара

Това е най-скъпо продаденият образец на асирийското изкуство

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: CNN

Скулптура на 3 000 години беше продадена за 31 милиона долара от търговска къща Кристи в Ню Йорк. Цената надмина тройно рекорда за най-скъпо продаден асирийски артефакт.

 

Скулптурният панел е намерен през XIX в. от руините на град Нимруд по време на разкопки, ръководени от британския авантюрист Остин Хенри Лейърд. От разпадането на Асирийската империя към края на VII в. пр.н.е. мястото е останало относително недокоснато до началото на XIX век. По време на разкопките на Лейърд Месопотамия е част от Османската империя. Управници на страната не са виждали нередност в изследванията на авантюриста, който изнася огромна част от намерените артефакти. В писмо до тогавашния британски посланик в империята, османският султан пише: "Нека Лейърд изкопае и изнесе всичко, което Ви е на сърце". 

 

Британският авантюрист направил точно това. Той  изпратил по-голямата част от антиките в Лондон, където се съхраняват и до днес. Невероятните открития на Лейърд завладяват вниманието и на американските протестантски мисионери. Асирийската империя е упомената в Стария Завет, но нейните руини не са били намерени до този момент. Откритията на изследователя потвърждават нейното съществуването. По думите на международния ръководител на антикварния от търговска къща Кристи Макс Бернхаймър, разкопките на авантюриста "доказаха, че Библията е истинска, а не художествена творба". "Така се подхранва и религиозният плам на времето" – добавя още той.

 

През 1859 година един от американските мисионери, Хенри Байрън Хаскел, придобил три скулптури от името на своя приятел Джоузеф Пакард, професор в богословската семинария във Вирджиния, близо до Вашингтон. Тогава те струват едва 75 долара.

 

След като били изнесени, панелите били  изложени в библиотеката на семинарията и са били приети като научен ресурс, а не като произведения на изкуството. Одит през 2017 година обаче разкрил стойността им. Така се стига до решението да бъде продаден един от тях. 


В началото на търга иракското министерство на културата призова панела да бъде върнат в Ирак, а активистите предложиха протест пред търговската къща, по време на продажбата.

 

Източник: CNN


Превел: Андрей Андреев

Коментари

Новини Варна