IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
12:06 | 3 януари 2015
Обновен: 01:40 | 7 септември 2024

САЩ засилиха санкциите си срещу КНДР

Президентът Барак Обама е подписал днес указ

По материала работи: Борис Проданов
САЩ засилиха санкциите си срещу КНДР

САЩ засилиха санкциите си срещу Северна Корея във връзка с хакерската атака срещу филмовата студия "Сони пикчърс", предадоха "Франс прес" и "Асошиейтед прес".


Президентът Барак Обама е подписал днес указ, с който се разрешават новите мерки. 


САЩ вече са налагали санкции на КНДР заради ядрената й програма. Това обаче са първите санкции заради предполагаемата кибератака на Пхенян, отбелязва АП. 


Санкциите ще засегнат три севернокорейски организации, включително разузнаването на страната и фирма за търговия с оръжие. 


Обект на санкциите на САЩ ще станат и десет физически лица, които работят за тези организации или за правителството на КНДР.


Подложените на санкции лица и организации няма да имат достъп до американската финансова система, а на американските граждани и фирми се забранява да имат бизнес отношения с тях. 


Министерството на финансите на САЩ подчерта, че санкциите се налагат в отговор на "множество провокации от страна на Пхенян и конкретно в отговор на неотдавнашната кибератака срещу "Сони пикчърс". 


Това е само първата част от отговора на САЩ на инцидента със "Сони", се казва в изявлението на Белия дом.


Под удара на новите санкции попадат Главното бюро за разузнаване на Северна Корея - основната разузнавателна организация на страната, за която се подозира, че организира извършването на кибератаки, държавната компания, отговаряща за търговията с оръжия и износ на оборудване, свързано с балистичните ракети и конвенционалните оръжия, и компанията Тангун, която придобива технологии за изследователски проекти в областта на севернокорейската отбрана. 


Същевременно високопоставен представител на администрацията на Барак Обама заяви, че има много възможни обяснение за неотдавнашния срив на интернета в Северна Корея, в това число и възможността Пхенян да го е организирал сам, предаде "Ройтерс.

Коментари

Новини Варна