IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
22:13 | 18 декември 2014
Обновен: 08:30 | 7 септември 2024

Руските моряци се отказаха да чакат френския „Мистрал“

Вместо на хеликоптероносача, те отплаваха от пристанището Сен Назер на борда на руския учебен кораб „Смолни“

По материала работи: Ставри Таргов
Руските моряци се отказаха да чакат френския „Мистрал“

Около 400 руски моряци, които трябваше да се обучават във Франция и да докарат в Русия първия от двата хеликоптероносача тип „Мистрал“, поръчани от Москва, се прибират вкъщи с празни ръце.

Те отплаваха днес от пристанището Сен Назер на борда на руския учебен кораб „Смолни“, предаде ТАСС, като се позова на френски медии.

През юни 2011 г. Русия сключи с френската корабостроителница DCNS (Direction des Constructions Navales) договор на стойност 2,1 млрд. евро за построяването на два хеликоптероносача тип „Мистрал“.

По план обучението на моряците на борда на първия построен кораб трябваше да завърши в началото на ноември тази година и те да отплават с него за Санкт Петербург.

Но правителството на Франция замрази предаването на плавателния съд заради намесата на Русия в Украйна.

Междувременно френският президент Франсоа Оланд намекна за възможна „деескалация“ на европейските санкции срещу Русия. Той заяви това при пристигането си на срещата на върха на ЕС в Брюксел. „Смятам, че днес, ако Русия направи жестовете, които очакваме, няма място да налагаме нови санкции. Напротив, ще бъде по-уместно да видим как ние също можем да започнем деескалация“, каза Оланд.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна